EU-kommisjonen har godkjent bruk av UV-behandlet pulver av hele larver fra gule melormer i matvarer fra og med 10. februar 2025.
På tross av at ingen har gjennomført langsiktige studier på regelmessig inntak av insekt-mel, har EU godkjent bruk av UV-behandlet pulver fra gule melormer (Tenebrio molitor).
I en ny forordning vedtatt av EU-kommisjonen kommer det frem at pulver fra gule melormer kan fylles med inntil 4 prosent brød, rundstykker, kaker, pastabaserte produkter, bearbeidede potetprodukter, ost og ostebaserte produkter, samt frukt- og grønnsakskompotter.
Det nye regelverket vil tre i kraft den 10. februar.

GUL MELORM: UV-behandlet pulver fra denne typen larver godkjennes for å gi en «bedre ernæringsprofil» til en rekke forskjellige varer. Ifølge EU er det helt greit å bruke inntil 4 prosent insektmel i pasta, brød, ost og en rekke andre produkter. Foto: Illustrasjonsbilde
Godkjennelsen er en del av EUs strategi for å fremme bærekraftige proteinkilder. Insekter anses for å være en miljøvennlig proteinkilde på grunn av lav ressursforbruk og høy næringsverdi, ifølge EU.
Flere partier og grupper i EU har forsøkt å stoppe larve-forordningen, til ingen nytte.
Enkelte land har innført strenge reguleringer for å forhindre at folk spiser mat som inneholder insekter uten at de er klar over det. Ungarn, for eksempel, har innført regler som gjør at mat som inneholder insekter, må selges helt separat og merkes tydelig.
EU har gått inn for å implementere insekter i en større del av kostholdet, som en erstatning for kjøtt og andre produkter som de mener gir en for stor belastning på klimaet.
Godkjennelsen kommer etter en søknad fra selskapet Nutri’Earth. Selskapet ønsker å produsere ingredienser som olje og mel, beriket med naturlig vitamin D3 som kommer fra gul melorm.
Hensikten er å «forbedre ernæringsprofilen til ulike matvarer og kosttilskudd», ifølge søknaden fra selskapet.
Document er en uredd og uavhengig avis som forteller deg sannheten. Abonner her.


