NTB

Russland forbyr tilgangen til de svenske rikskringkasterne SVT og Sveriges Radio, samt flere titall andre EU-medier.

Nettsidene til de svenske mediene blokkeres med umiddelbar virkning, meldte Russlands utenriksdepartement tirsdag, ifølge SVT.

– Uavhengige medier er en hjørnestein i demokratiske samfunn. Det er avgjørende for at allmennheten skal få et rettferdig og upartisk bilde av det som skjer i samfunnet og verden, skriver Sveriges kulturminister Parisa Liljestrand i en skriftlig kommentar.

Svar på forbud mot russiske medier

SVTs administrerende direktør Hanna Stjärne kaller meldingen «urovekkende».

– Fri journalistikk og fri informasjon er grunnleggende funksjoner i et åpent og velfungerende samfunn. Vi håper at folk i Russland skal kunne fortsette å se SVT og at vi skal få fortsette å jobbe som vanlig, sier hun til det svenske nyhetsbyrået TT.

Forbudet gjelder i alt 81 medier i EU-land. Allerede i 2022 blokkerte Russland flere medier, deriblant britiske BBC.

Tirsdagens forbud kommer som svar på et lignende EU-forbud mot fire russiske medier.

NRK ikke omfattet

Også nettsidene til de danske avisene Berlingske og Dagbladet Information forbys. Det samme gjelder den tyske avisen Der Spiegel, Spanias El Mundo og Frankrikes Le Monde, i tillegg til den italienske statskanalen Rai og det franske nyhetsbyrået AFP.

Det er kun medier i EU-land som forbys, og NRK er derfor ikke omfattet av svartelistingen. Dette bekrefter redaktør i NRKs nyhetsdivisjon, Knut Magnus Berge, overfor NTB tirsdag ettermiddag.

EU-rådet stanset i mai distribusjonen av radiokanalen Voice of Europe, nyhetsbyrået Ria Novosti og avisene Izvestia og Rossijskaja Gazeta. Tiltaket er en del av den fjortende sanksjonspakken mot Russland etter fullskalakrigen i Ukraina, som startet i februar 2022.

Fra før var statseide Russia Today og Sputnik allerede underlagt sanksjoner.

(©NTB)

Les også

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.