Kunstige søtningsstoff finnes i en rekke matvarer og produkter. 

Aspartam har en rekke ganger blitt advart mot av Verdens helseorganisasjon (WHO), og nå kommer en ny studie fra USA med klare advarsler om et annet søtningsmiddel, skriver Nettavisen.

I studien fant de at søtningsmiddelet Xylitol nær doblet risikoen for hjerteinfarkt, hjerneslag og død hos personer som bruker søtningsstoffet mye.

– Studien viser igjen at det er et stort behov for å undersøke sukkeralkoholer og kunstige søtningsmidler, særlig ettersom de fortsatt anbefales for å bekjempe fedme og diabetes, sier Stanley Hazen, en av forskerne bak studien, i en pressemelding.

Søtningsmiddelet er mye brukt i tyggegummi, sukkerfrie pastiller og tannkrem.

Forskergruppen har i flere runder påvist at Xylitol øker faren for hjerteinfarkt og hjerneslag, senest i 2023.

EUs matvarepanel, FHI og FDA: Aspartam ikke kreftfremkallende

3000 personer fra både USA og Europa var med i studien.

– Menneskeheten har ikke opplevd så høye nivåer av Xylitol bortsett fra i løpet av de siste par tiårene da vi begynte å innta fullstendig konstruert og sukkersubstituert bearbeidet mat, forteller Hazen til den amerikanske avisen CNN.

Xylitol er tidligere påvist å være giftig for hunder. Men nå viser altså en studie fra USA at også mennesker kan få problemer dersom de får i seg søtningsstoffet.

Jacob Juel Christensen, forsker i klinisk ernæring ved Universitetet i Oslo, er imidlertid skeptisk til studien.

– Forskerne har her målt Xylitol i blodet, ikke inntak i kostholdet, noe som kompliserer analysene og tolkningen av resultatene ytterligere. Så selv om jeg støtter forfatternes oppfordring til ytterligere forsking på temaet, ville jeg konkludert noe mer forsiktig, avslutter han.

 

Kjøp Sokrates’ forsvarstale fra Document her!

 

Document er blitt 20 år – kjøp vårt nye tidsskrift!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.