De har ikke symptomer, og går under radaren for å bli oppdaget. Likevel lever de som «tikkende bomber», og risikerer å få et hjerteinfarkt.

Ifølge en ny studie, som regnes som verdens største innen hjerte, blodårer og lunger, ble 30.000 personer fulgt for å se endringer i hjertets blodårer, som kan indikere risiko for hjerteinfarkt, skriver ABC Nyheter.

Den svenske studien som kalles SCAPIS, involverer seks universiteter og universitetssykehus.

Av de 30.000 deltagerne oppdaget forskerne endringer hos mer enn 40 prosent av de som deltok i studien. De fleste hadde mindre endringer, mens hele én av 20 hadde store endringer i blodårene uten å vite det.

Ved et hjerteinfarkt har en blodpropp tettet en av blodårene som fører blod til hjertemuskelen. En del av hjertet får dermed ikke nok oksygentilførsel. Dette gir ofte kraftige brystsmerter og åndenød.

Flere rammes av livstruende hjerteinfarkt på mandager

Flere tusen nordmenn under 70 år får sitt første hjerteinfarkt årlig.

Hjerteinfarkt er den hyppigste enkeltårsaken til død i den vestlige verden. Sykdommen rammer menn tidligere i livet enn kvinner.

Gjennomsnittsalder for hjerteinfarkt er 65 år hos menn og 72 år hos kvinner. Hjerteinfarkt før overgangsalderen er svært sjelden hos kvinner.

Hvis du røyker, har diabetes, har høyt blodtrykk eller høyt kolesterol i blodet, er overvektig, eller trener lite er det mer sannsynlig at du kan pådra deg et hjerteinfarkt. En sunn livsstil virker derfor forebyggende mot sykdommen.

Den nye verdensledende, svenske studien kan gjøre det mulig å oppdage hvem som risikerer å bli rammet av hjerteinfarkt i god tid, før det er for sent.

– Finner vi dem kan vi gi forebyggende hjelp slik at de ikke får hjerteinfarkt. Det handler i stor grad om å gjøre livsstilsendringer, men det finnes også gode medisiner. Vi har mange hjelpemidler for mennesker som lever i fare, men først må vi finne personene. I løpet av få år håper vi å radikalt redusere antallet personer som rammes, sier overlege og professor ved Universitetet i Gøteborg, Göran Bergström.

 

Kjøp «Mesteren og Margarita»! Du kan også kjøpe den som ebok her.

 

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet»!  Du kan også kjøpe den som ebok.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.