Nåværende og tidligere ansatte i politiet kan fortelle om en fryktkultur som er så omfattende at mange ikke lenger tør å varsle om overtramp av frykt for represalier og avskjedigelse.

– Jeg er sjokkert over det jeg har sett. Jeg mener det er et massivt problem og det her må man få slutt på, sier den profilerte advokaten Arvid Sjødin til TV 2.

Sjødin representerer selv en ansatt i Vest politidistrikt som har varslet på toppledelsen i politiet.

Forrige uke møtte han deler av justiskomiteen sammen med politivarslere for å drøfte hvilke grep som er nødvendige for å trygge politiansatte som varsler.

– Historiene er grusomme. I tillegg har vi en fagforening som anbefaler medlemmene å ikke varsle. Vi har et ansvar for å sørge for at ting skal bli bedre, sier leder for justiskomiteen, Helge André Njåstad. 

Andre Boeing-varsler funnet død på to måneder

Politiets Fellesforbund fattet i 2016 et vedtak om å fraråde politiansatte å varsle. De mente det ikke var trygt. Det vedtaket står de fast ved i dag, åtte år senere.

Njåstad mener Emilie Enger Mehl må på banen.

– Her har justisministeren som øverste ansvarlig i etaten et stort ansvar. Det har skjedd for lite. Nå må det skje mer. Vi vil utfordre justisministeren på at hun sørger for at det blir uavhengighet rundt varsler, sier justiskomiteens leder, og avslutter:

– Situasjonen er veldig kritisk fordi politiet skal ha tillit i befolkningen for å ivareta lov og orden, og da må i alle fall loven gjelde internt i etaten. Vi kan ikke ha en situasjon der så mange opplever at å varsle i politiet ikke er trygt.

 

Document er blitt 20 år – kjøp vårt nye tidsskrift!


 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.