En undersøkelse som det tyske industri- og handelskammeret (DIHK) har utført blant ca. 1000 medlemsbedrifter, viser at halvparten av dem led økonomisk tap som følge av strømbrudd i 2023.
Strømbruddene hadde betydelig konsekvenser for 49 prosent bedriftene, konkluderer rapporten, som Welt am Sonntag har fått eksklusiv tilgang til.
Nesten halvparten av de berørte bedriftene hadde betydelige kostnader på grunn av produksjonsstans og maskinskader, deriblant mange små og mellomstore bedrifter.
Kostnadene under 10.000 euro for 32 % av bedriftene, mellom 10.000 og 50.000 euro for 11 %, 50.000–100.000 for 4 % og over 100.000 for 2 %.
Hos den føderale etaten som fører tilsyn med kraftnettet i Tyskland, vil man imidlertid ikke være med på at det er nevneverdige problemer med påliteligheten til strømforsyningen.
Utfasing av kjernekraft, utfasing av kull, varierende vind- og solkraft – ikke noe problem i det hele tatt: Tyskland har et av verdens sikreste strømnett. Slik høres det i hvert fall ut når Bundesnetzagentur presenterer sin årlige rapport om avbrudd i strømforsyningen. […]
I november i fjor publiserte tilsynsmyndigheten for energimarkedet i Bonn sin hittil siste situasjonsrapport. Den var betryggende. Selv om stadig mer fluktuerende vind- og solkraft strømmer inn på nettet og stadig flere pålitelige kraftprodusenter som kull- og kjernekraftverk stenges ned, er forsyningen fortsatt sikker.
Så hvorfor ser bedriftene og myndighetene helt forskjellig på situasjonen? Fordi myndighetene jukser, antyder fagfolk overfor den tyske avisen:
Myndighetenes beroligende ord er utelukkende basert på den såkalte SAIDI-verdien: System Average Interruption Duration Index registrerer bare strømbrudd som varer lenger enn tre minutter. Kortere strømbrudd registreres ikke systematisk noe sted.
Men det er ikke noe brukbart mål:
Selv de minste spenningsvariasjoner og avbrudd i strømforsyningen kan sette en bedrifts produksjon i stå. Digitalt programmerte fresemaskiner spytter for eksempel plutselig ut defekte arbeidsstykker som bare kan kastes. Presisjonsmaskiner slår seg automatisk av på grunn av selvbeskyttende mekanismer, og prosessene stopper opp. I trykkeribransjen rives papirbaner i stykker på rotasjonspresser.
Plastforedleren Hehnke trodde den seneste tidens feil med bedriftens sprøytestøpemaskiner lå hos produsenten. Men disse viste seg å være feilfrie. De moderne maskinene var sensitive for selv korte strømbrudd, som kostet bedriften 6000 euro hver gang. Eksemplet er langt fra unikt.
Mange bedrifter iverksetter nå egne tiltak for å beskytte seg mot strømbruddene: Sju prosent av bedriftene i DIHK-undersøkelsen kjøpte nødstrømsaggregater i 2023, og elleve prosent installerte energilagringssystemer.
Hos myndighetene mener man at alt er næringslivets egen skyld: Bundesnetzagentur forklarer problemene med industriens økende bruk av kraftelektronikk og informasjonsteknologi.