Inkompetente myndigheter, stadige strømbrudd, kollaps i infrastruktur og næringsfiendtlig forretningsmiljø fører til omfattende nedbemanninger i Syd-Afrika. 

StatsSAs siste tall viser at Syd-Afrikas BNP krympet med 0,2 prosent i tredje kvartal.

Symptom på dypereliggende problemer

En bølge av driftsutfordringer tvinger sydafrikanske bedrifter til omfattende nedbemanning. To kritiske problemer – ineffektive statseide logistikkselskaper og hyppige strømbrudd – forstyrrer den daglige driften og hemmer salg og produktivitet.

Det store gruvekonglomeratet Anglo American Plc har for å redusere kostnadene, annonsert kraftige produksjonskutt de kommende årene i nesten alle råvarebaserte gruver. Kunngjøringen har gitt selskapets aksjer en betydelig knekk. Kostnadsreduksjonen innebærer blant annet ikke å øke produksjonen ved den viktige Mogalakwena-gruven og å sette noen av sjaktene ved Amandelbult-gruven på vent på grunn av svake platinapriser.

Denne utviklingen er et talende bilde på de generelle økonomiske problemene sydafrikansk næringsliv står overfor.

1,5 millioner tapte arbeidsplasser

Energiminister Kgosientsho Ramokgopa avslørte nylig at tapte og forventet tapte arbeidsplasser i 2022 og 2023 på grunn av strømbrudd, tilsvarer nesten 1,5 millioner.

Ifølge Ramokgopa mistet 640.000 mennesker jobbene sine på grunn av strømbrudd i 2022. Antallet arbeidsplasser som er gått tapt av samme årsak i 2023, er anslått til rundt 800.000:

– Med den nuværende hastighet vil vi ifølge modellberegninger miste 840.000 arbeidsplasser i 2023.

Det betyr at 1,48 millioner sydafrikanske arbeidsplasser er gått tapt de siste 24 månedene på grunn av strømbrudd.

12 dager uten strømbrudd

Syd-Afrika hadde så langt iår (pr. 6. desember) 326 dager med strømbrudd i 6776 timer, det vil si 12 dager uten strømbrudd, skriver sydafrikanske BusinessTech.

Syd-Afrikas statlig eide elektrisitetsselskap Eskom står for 90 prosent av landets el-forsyning.

Det grønne skiftet skaper vold og kaos i Sør-Afrika

 

 

Kjøp «Hvordan myndighetene bløffet oss» av Robert Malone!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.