I Grimstad klarer bibelskolen seg bra. Foto: Tore Meek / NTB

Bibelskoler i Norge sliter med underskudd. Dårlige søkertall, kutt i støtte og høye strømpriser skal være grunnen. Men bibelskolen i Grimstad skiller seg ut.

Å drive bibelskole i Norge er generelt ingen gullgruve.  Det er så å si ingen velvilje eller økonomisk støtte å få fra myndighetene, og mediene er gjennomgående negative i det som måtte være av omtale.

Også det formelle regelverket er endret i disfavør av disse skolene.

NTB melder om saken.

Trues av nedbemanning 

Fra 1. august 2023 faller bibelskolene ut av privatskoleloven og støtten til skolene synker fra 75 til 65 prosent per elev. Dette kan bety nedbemanning og økte kostnader for elevene ved flere av skolene.

En gjennomgang av skolenes årsregnskap, gjort av Dagen , viser at hele 10 av 14 skoler gikk med underskudd 2022.

Spesielt vanskelig er det nord i landet.

Norges nordligste bibelskole, Fjellheim Bibelskole i Tromsø, hadde det største underskuddet i fjor, med et årsresultat på drøyt to millioner kroner i minus. Dette er femte gang skolen går med underskudd de siste seks årene.

– Vi har i gjennomsnitt hatt ti færre elever enn vi har hatt plasser til de siste fire årene. Det har vært et stort problem, sier rektor Stephen Mayes, som opplyser at skolen har redusert 1,6 årsverk før kommende skoleår.

Ett positivt unntak

Mens de fleste bibelskolene hadde et årsregnskap på mellom to millioner og 16.000 kroner i minus, var det én skole som gikk med dundrende overskudd, og har gjort det i flere år.

Bibelskolen i Grimstad endte i 2022 med 5,5 millioner kroner i profitt, til tross for økte kostnader. Skolen har over hundre elever og er Norges største.

Beliggenhet midt i det såkalte «bibelbeltet» sør i landet, bidrar til høye elevtall og trolig god stemning.

Men det store overskuddet skyldes imidlertid ikke at selve driften skiller seg ut med utpreget lønnsomhet.

Ifølge Dagen var grunnen en stor testamentarisk gave på 5,7 millioner kroner. Bibelskolen i Grimstad har ikke besvart henvendelser fra avisa.

Bestill bøker fra Document forlag: 

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

Kjøp flere gode bøker fra Document!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.