Den historisk store flomkatastrofen som utspiller seg i Brasil er vanskelig å skjønne omfanget av. I et område på størrelse med halve Norge er 1,4 millioner mennesker rammet. Og regnet gir seg ikke.

Etter et lite opphold det siste døgnet får nå delstaten Rio Grande do Sul på nytt enorme mengder regn.

En kaldfront med synkende temperaturer og sterk vind fra et syklonsystem som har dannet seg utenfor kysten av Argentina vil gjøre situasjonen enda vanskeligere for de rundt 23.400 som nå er på flukt fra vannmassene.

Sivilforsvaret melder i kveld om at det foreløpig er 104 døde, over 300 skadde og 128 savnede.

Ifølge nyhetskanalen Globo er rundt 66 000 av de som er på flukt innlosjert i midlertidige mottak.

Saken fortsetter under bildet.

En hest er strandet på taket av en gård i Canoas, Rio Grande do Sul, Brasil. Sivilforsvaret er i det Document publiserer på vei for å redde den. (Foto: Skjermbilder fra Globo/Document)

I delstatshovedstaden Porto Alegre er det ventet mer regn de neste fire dagene enn gjennomsnittet for hele mai måned i perioden 1991-2020. 125 millimeter nedbør er ventet å ramle ned frem til og med søndag.

De første 12 dagene av mai vil det trolig komme tre ganger så mye regn i delstaten som gjennomsnittet for hele mai. Det har regnet 208 millimeter bare den siste uken.

Mangler drikkevann

Rundt 1,3 millioner mennesker er berørt i Porto Alegre, der flyplassen fortsatt er stengt og store deler av sentrum står under vann. Rent drikkevann er den aller største utfordringen nå, i tillegg til synkende temperaturer og sykdomsutbrudd i det fuktige klimaet.

Vannselskapet Corsan melder om at over en halv million av kundene deres mangler vann.

Ingen nålevende husker oversvømmelser av samme omfang. Brasilianerne snakker i sosiale medier om en flom i dette området i 1941, men den skal ikke skal ha vært like stor.

Saken fortsetter under kartet

Flomkart Brasil

Kartet viser i grove trekk noen av områdene i det sørlige Brasil og deler av Uruguay som er rammet av historisk store oversvømmelser. (Kart: Google Flood Hub)

Vannet har ødelagt områder helt fra grensen mot Argentina i nordvest til Atlanterhavs-kysten i sørøst. Også deler av Uruguay og nabodelstaten Santa Catarina er rammet.

Den sørlige halvkule er nå snart inne i den kaldeste tiden av året. Temperaturene skal synke ytterligere fra i dag, med vindkast opp mot 100 km/t.

En av elvene som har gått over breddene er den over 700 kilometer lange Jaquí-elven. Høydeforskjellen er på bare litt over 700 meter fra utspringet i innlandet til utløpet i den grunne lagunen ved Porto Alegre.

Det er erklært nasjonal kriseberedskap i 417 av delstatens 497 byer og kommuner. Tiltaket gjør det lettere for regjeringen å overføre føderale midler til delstaten.

Kjeltringer utnytter situasjonen

Som vanlig skummer kriminelle av alle typer fløten av katastrofen. Myndighetene advarer på nettstedet SOS Rio Grande do Sul mot innsamlingsaksjoner med den lokale straksbetalingstjenesten Pix som sirkulerer på meldingsapper, der blant annet falske QR-koder sender pengene til ukjente mottakere.

Redningsbåter, vannskutere og droner blir stjålet av kriminelle gjenger, mens forlatte hus plyndres. Det sirkulerer video med væpnede politifolk til brystet i vann som arresterer ranere.

Samtidig benytter politikerne på begge sider av spekteret anledningen til å score poeng, enten ved å kritisere hverandre for å ikke gjøre nok for alle ofrene, eller for å utnytte katastrofen politisk på ulike måter.

Noen kjendiser viser «handlekraft» ved å legge ut bilder av hvor mye de har sendt inn til innsamlingsaksjoner, andre finansierer droner som flyr inn matpakker og vann til folk som fortsatt er isolert i vannmassene.

Ødelegger soyaavlinger

Rio Grande do Sul er blant de største eksportørene av soya i landet. Flommen truer syv millioner tonn soyabønner, en tredjedel av årets avling som fortsatt ikke er høstet, skriver Feednavigator.com.

Norge importerte ifølge Verdensbanken 243 971 tonn soya fra Brasil i 2022, i all hovedsak til dyre- og laksefor.

 

Støtt Document ved å kjøpe bøker fra Document Forlag!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.