Stillbilde: TF1 Info via Paul Larrouturou / X

Da seksti år gamle Colombe fra det sydfranske distriktet Pyrénées-Orientales den 1. mai var på et valgkampmøte i regi av Rassemblement National (RN) i Perpignan, og der ble intervjuet av tv-kanalen TF1, var det neppe med noen forventninger om å bli kjent i hele Frankrike og få oppmerksomhet fra hele det politiske spekteret.

Med tårer i øynene sa den trygdede Colombe at «vi lever i en gal verden» der det er vanskelig å leve og betale regningene, der det ikke er arbeid å finne og man har namsmyndighetene på nakken. Marine Le Pen, la hun til, «er den eneste som sier til oss ‘følg meg, vi skal kjempe’».

TF1-reporter Paul Larrouturous post på X om saken gikk viralt og ble sett mer enn fem millioner ganger.

60-åringen ble straks et symbol på Frankrikes glemte underklasse, men vitnesbyrdet hennes fremfor tv-kamera falt ikke i god jord hos Restos du Coeur, en veldedig organisasjon som deler ut mat til folk som trenger det, der Colombe jobber som frivillig.

Eller kanskje jobbet.

En lokal representant for Restos du Coeur ringte henne 3. mai, henviste til organisasjonens charter som sier at frivillige ikke kan presentere seg som medlemmer av organisasjonen når de driver politisk aktivisme, og bad henne om å trekke seg.

Colombe adlød motvillig, og Restos du Coeurs talsmann Yves Mérillon uttalte til Le Figaro at hun hadde

«bestemt seg for å trekke seg fordi hun ikke satte pris på kommentarene hun hadde fått». Han la til: «For oss er det slutt.»

I mellomtiden hadde Colombe høstet sympati både til høyre og venstre. «Ordene dine hjemsøker meg», uttalte kommunisten Léon Deffontaines.

François Ruffin, som representerer venstreradikale La France Insoumise (LFI) i Nasjonalforsamlingen, gikk ut på X og sa at «vi må ikke forakte Colombe-ene i dette landet, men lytte til dem og forstå dem» og vinne deres hjerter tilbake.

Tidligere RN-leder og to ganger presidentkandidat Marine Le Pen kommenterte at når den politiske kampen virker tung, er det bare å tenke på Colombe.

Restos du Coeur ble pinlig berørt av sympatien, og ønsket først ikke å kommentere utstøtelsen.

Siden har Colombe bestemt seg for å kjempe imot. Mandag har hun via en advokat meddelt TF1 at hun likevel ikke ønsker å slutte i den veldedige organisasjonen. Colombe har ikke assosiert Restos du Coeur med RN, fremholder advokaten.

Organisasjonen er da også på defensiven. Den hadde ikke igangsatt noen prosess for eksklusjon av 60-åringen, men simpelthen tatt til etterretning at hun hadde fulgt oppfordringen om å gå sin vei.

Le FigaroTF1RMCLa DépêcheCNews

 

Document er blitt 20 år – kjøp vårt nye tidsskrift!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.