For noen minutter siden var USAs gjeld på 34.557.915.785.446 dollar. Det betyr at hver amerikaner skylder 102.741 dollar. Og hvis du slår det opp nå, har den vokst med millioner.

Når kollapser stater og imperier? Svar: Når regningene forfaller til betaling. Det går bra så lenge kreditorene tror at skyldneren vil være i stand til å betale, men hvis han fortsetter å sette seg i gjeld, forsvinner tilliten.

Vi har sett før hva som skjer med stater og imperier som har påtatt seg for mange forpliktelser (for å si det pent). Den franske revolusjonen i 1789 skyldtes at kongens eneveldige regjering gikk tom for penger og bad adelen om å punge ut – noe de nektet.

Det britiske imperiet kollapset etter andre verdenskrig fordi Storbritannia ikke hadde økonomisk styrke til å opprettholde kontrollen over sine enorme besittelser i Asia og Afrika.

Sovjetunionen måtte kaste inn håndkleet da selv de mest innbitte kommunistene innså at de ikke kunne fortsette å finansiere kriger rundt om i verden og konkurrere med USA.

Nå er turen kommet til USA, som hevder å være en global supermakt, men som i realiteten er en gjeldstynget bankrutt drevet av pompøse politikere som få tar på alvor.

Donald Trump ser ut til å ha innsett dette og agiterer for «America first» og resten av verden senere, hvis han har råd til det.

 

Document er blitt 20 år – kjøp vårt nye tidsskrift!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.