På skolen lærer vi at Storbritannia vant både første og andre verdenskrig. Sannheten er at Storbritannia tapte begge i den forstand at den tidligere verdensmakten ble ugjenkallelig svekket og etter 1945 måtte gi fra seg ikke bare imperiet, men også sin tidligere posisjon som verdens industrielle leder.

Da dronning Elizabeth kom på tronen i 1952, var det fortsatt rester av det britiske imperiet, men det var i full oppløsning og makten hadde gått over til to nye imperier – det sovjetiske og det amerikanske. Den første kollapset mot slutten av 1980-tallet, og det andre er også i ferd med å miste grepet, ikke minst som følge av Obama- og Biden-administrasjonens USA-sist-politikk.

Og vi kan glede oss over det, blir vi fortalt, fordi imperier er onde og totalt upassende for vår moderne tid. Det folk glemmer er at store og sterke nasjoner alltid vil dominere mindre og svake. Det vil alltid være imperier. Danmark er på papiret et suverent land, men i perioden 1871-1945 var vi i realiteten en tysk vasallstat, etter andre verdenskrig ble vi en amerikansk, og i dag er vi innlemmet i EU-imperiet, hvis sterkeste makt igjen er Tyskland.

Ser man på resten av verden, blir det stadig tydeligere at det amerikanske hegemoniet er på vei til å bli erstattet av et kinesisk. Den kommunistiske supermakten spenner sine økonomiske og militære muskler over hele kloden og bygger i realiteten et imperium som på ingen måte er dårligere enn det britiske som en gang dominerte en tredjedel av verden – bortsett fra at det kinesiske ikke er en god del mer umenneskelig. Til tross for undertrykkelsen som det britiske imperiet ty til fra tid til annen, må det ikke glemmes at det var den britiske marinen som satte en stopper for den vestlige slavehandelen. Det var også den britiske koloniregjeringen som forbød enkebrenning i India. Kina har gjeninnført slaveri og dreper folk for å selge organene deres.

Når dronning Elizabeth 2. feires ved hennes død overalt i verden, er det bl.a. fordi hun symboliserte forbindelsen til en vennligere verden som har falt og blitt erstattet av en imperialistisk jernhæl som minner om menneskehetens verste tider.

Hun vil bli savnet som leder av en en gang stor nasjon som prøvde å spre vestlig sivilisasjon, vant mange seire, men vaklet i oppgaven.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.