Trumps tidligere nasjonale sikkerhetsrådgiver, H.R. McMaster sa til den britiske radiostasjonen LBC i går at USA, Storbritannia og andre nasjoner står på randen av en ny verdenskrig. De to anglosaksiske stormaktene bør derfor øke sine militærutgifter til 4 % av BNP og investere i et rakettforsvarssystem som det israelske Iron Dome. Det vil, sier han, være betydelig billigere å forhindre en krig enn å bli tvunget til å utkjempe den.

På spørsmål om hva han trodde Trump ville gjøre med krigen i Ukraina hvis han vant det kommende presidentvalget, svarte McMaster at Trump ville støtte truede nasjoner som Ukraina hvis han ble presentert for fakta.

Det er ikke klart om dette er noe han har diskutert med den tidligere presidenten.

Trump har gjentatte ganger uttalt at hans primære mål er å få slutt på krigen – noe som er en helt annen historie enn den McMaster presenterer.

Den tidligere sikkerhetsrådgiveren kritiserer Trump for å være godtroende når han tror han kan inngå en avtale med Putin.

«Putin er ikke interessert i en avtale», forklarer McMaster. «Putin ønsker å knuse alle andre ut fra teorien om at han kan være den siste mannen som står igjen, og at han kan gjenopprette … det russiske imperiet. Det gjorde han helt klart under intervjuet med den nyttige idioten Tucker Carlson.»

Riktignok sa ikke Putin det, men slike unøyaktigheter må tolereres i den store saken om å opprettholde den gjennomgripende krigspsykosen.

NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg gjør også hva han kan for å umuliggjøre en fredsavtale med Putin og har derfor nok en gang annonsert at Ukraina snart blir medlem av NATO, noe som vil endre NATOs karakter fra en forsvarsallianse til en aktiv krigersk organisasjon.

For ikke å bli overgått av den krigerske generalsekretæren, har president Emmanuel Macron nettopp åpnet for at franske tropper kan bli sendt til Ukraina for å styrke den vaklende fronten.

Det er vanskelig å forestille seg hva det vestlige krigspartiet har i tankene. Tror de at et atombevæpnet Russland vil bli nedkjempet av NATO-tropper, eller at Ukraina vil være i stand til å drive russerne ut av Krim og de østlige provinsene fordi den amerikanske kongressen har bestemt seg for å sende ytterligere 61 milliarder dollar til flere våpen?

Hvis det finnes noen voksne mennesker igjen i Vesten, så vet de at viktig sikkerhetspolitikk ikke avgjøres av hvem som har rett. Ukraina kan ha rett mange ganger, men hvis en fortsatt krig ikke kan føre til noe annet enn ødeleggelse av landet, kan det være fornuftig å inngå en avtale med den russiske diktatoren.

Det var mulig å inngå avtaler – kall dem drittavtaler – med alle slags skurker da Trump var president. Hva hindrer ham i å gjøre det igjen?

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.