Dronning Elizabeth II på offisielt oppdrag i Maidenhead 15. juli 2022. Foto: Kirsty O’Connor / Pool via AP / NTB.

Dronning Elizabeth II av Storbritannia er død, 96 år gammel, melder britiske medier. Med sine 70 år på tronen var hun øyrikets lengstsittende monark, og hennes bortgang virker umiddelbart som slutten på en epoke.

Hennes eldste sønn Charles overtok tronen umiddelbart etter dronningens død, og er nå konge, melder The Times. I en meddelelse fra Buckingham Palace heter det at dronningen døde fredelig på Balmoral i ettermiddag.

Elizabeth II overtok tronen i 1952, og for de aller fleste er hun dermed den eneste britiske monarken de har egne minner om. Den første statsministeren under hennes tid på tronen var Winston Churchill, og for bare få dager siden innsatte hun Liz Truss som den femtende i rekken.

I en omskiftelig verden, som har sett voldsomme endringer og der Storbritannia opphørte å være et imperium, har dronningen forblitt et nasjonalt referansepunkt, slik dronning Victoria var det i sin lange tid på tronen (1837–1901).

Elizabeths klasse og enorme dedikasjon til landet hun var statsoverhode for, var omtrent uten sidestykke i de europeiske kongehusene, hvor det i dag kun er Margrethe II av Danmark som har noe i nærheten av samme status.

Det er altså ingen enkel oppgave kong Charles tar fatt på med å fylle tomrommet etter sin mor. I lys av pinlige ting han har sagt og gjort gjennom årenes løp, må man nok si at han starter med handikap – dog uten at det tegner til å bli noen trussel mot det britiske monarkiet.

Gjennom flere år der andre medlemmer av kongefamilien har vært gjenstand for skandaler og pinlige opptredener, ikke minst fra prins Harry og kona Meghans side, har den nå avdøde dronningens liv vært plettfritt i en grad som inngyter stor respekt. Kontrasten er stor mellom en bortskjemt ung mann som klager, prater tull og gjør skam på familien, og en 96-åring som ikke gjør noen av delene og arbeider frem til to dager før sin død.

Dronning Elizabeths begravelse forventes å finne sted i Westminster Abbey om ca. ti dager, skriver The Times. Det som vil pågå i Storbritannia i mellomtiden, er autentisk sorg.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.