Prins Philip er død. Arkivbilde fra 2018, Alastair Grant, AP-NTB.

Dronning Elizabeths ektemann gjennom 73 år, prins Philip, døde på morgenen 9. april i hjemmet Windsor Castle, 99 år gammel.

Philip ble født på den greske øya Korfu 10. juni 1921, som sønn av prins Andreas av Hellas og Danmark og dronning Victorias oldebarn Alice av Battenberg.

Året etter ble Philips onkel, kong Konstantin I av Hellas, tvunget til å abdisere, og prins Andreas ble fengslet av landets nye militære makthavere.

Prinsen fikk noen måneder senere forlate Hellas, med ordre om aldri å vende tilbake. Familien slo seg ned i Paris, der Philip vokste opp.

Etter endt skolegang i Frankrike, Tyskland og Storbritannia, vervet Philip seg i 1939 som 18-åring i den britiske marinen.

Brevvekslet

Samme år begynte han å brevveksle med den da 13 år gamle prinsesse Elizabeth, som han hadde møtt under en omvisning fem år tidligere.

Etter endt krigsinnsats, der han tjenestegjorde i Middelhavet og Stillehavet, fikk Philip tillatelse fra kong George VI til å gifte seg med prinsessen.

Bryllupet sto i Westminster Abbey 20. november 1947, men først etter at Philip hadde sagt fra seg sine greske og danske kongelige titler og blitt utnevnt til hertug av Edinburgh.

Philip fortsatte å tjenestegjøre i den britiske marinen fram til kong George VI døde og prinsesse Elizabeth overtok tronen i 1952. Først fem år senere ga dronningen ham den formelle prinsetittelen.

Paret fikk fire barn, Charles i 1948, Anne i 1950, Andrew i 1960 og Edward i 1964.

Jordnær og sleivkjeftet

Prinsen har opp gjennom årene vært æresmedlem og høy beskytter for nærmere 800 organisasjoner, men hadde ellers en tilbakeholden rolle og var som oftest å se et par skritt bak sin kone.

Prins Philip var kjent som en ivrig sportsentusiast, spilte polo, seilte og var med på å fremme kjøring med hest og vogn som idrett.

Han var kjent for å være både jordnær og sleivkjeftet og hisset på seg alt fra australske urfolk til overvektige canadiere.

Seg selv omtalte han ved ett tilfelle som «en fordømt amøbe», med henvisning til den rollen han spilte ved det britiske hoffet.

Rykter

I likhet med de fleste andre medlemmene av det britiske kongehuset har prins Philip vært gjenstand for en rekke rykter og spekulasjoner opp gjennom årene, alle ivrig videreformidlet av britisk tabloidpresse.

Ifølge ryktene hadde han flere utenomekteskapelige forhold, blant annet med en russisk ballerina, en Hollywood-skuespillerinne, en magedanserinne og flere andre. Ingen av forholdene ble noensinne bekreftet.

I august 2017 gjennomførte prinsen sitt siste offisielle oppdrag alene for det britiske kongehuset og kunngjorde da at han hadde gått inn i pensjonistenes rekker.

Året etter gjennomgikk han en vellykket hofteoperasjon, og 20. desember i 2019 ble han innlagt på sykehus for observasjon og behandling for en tidligere tilstand, som det het i kunngjøringen fra Buckingham Palace. Gjennom 2020 og 2021 opplevde han ytterligere helseproblemer, og ble innlagt på sykehus 17. februar. Etter en infeksjon og en vellykket hjerteoperasjon ble han utskrevet 16. mars.

Fredag 9. april døde mannen som ble det eldste mannlige medlemmet den britiske kongefamilien noensinne har hatt, 99 år gammel.

 

Kjøp Roger Scrutons bok “Konservatismen” fra Document Forlag her. Vi har trykket nytt opplag.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.