Dronning Margreth varslet i sin nyttårstale at hun abdiserer 14. januar og overlater tronen til kronprins Fredrik.

– Jeg har besluttet at det er det riktige tidspunkt. 52 år etter at jeg etterfulgte min elskede far, kong Frederik 9. ved hans død, vil jeg tre tilbake som Danmarks dronning, sa hun i talen klokka 18 nyttårsaften.

Nyheten slo ned som en bombe. Dronningen har tidligere sagt at hun ville bli sittende tiden ut.

Den 83 år gamle dronningen startet talen med å snakke om jødeforfølgelsen under krigen og krigen mellom Israel og Hamas, hvor det ikke er noen vinnere, før hun plutselig kom med den totalt uventede nyheten om at hun trekker seg.

Mot slutten av talen rettet hun en takk for «den overveldende varme og støtte» hun har mottatt gjennom årene. Hun takket også de skiftende regjeringene «som det alltid har vært givende å samarbeide med, og til Folketinget som alltid har møtt meg med tillit».

Margrethe har vært Danmarks dronning siden hun som 31-åring overtok da faren Frederik 9. døde 14. januar 1972, på dagen 52 år siden hun nå selv trer av. Hun er i dag den regenten som har sittet lengst på tronen i Europa etter at britiske dronning Elizabeth døde i fjor. (NTB)

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.