Søndag tok kong Frederik over som ny regent i Danmark. Bare fire dager senere kunngjorde han plutselig at han skulle gi ut en bok.

«Jeg fikk lyst til å dytte eller slå hvis en av de andre i klassen nevnte at jeg skulle bli konge», forteller han i boken.

På nyttårsaften fikk danskene en overraskelse da dronning Margrethe plutselig kunngjorde sin avgang i sin tradisjonelle nyttårstale, skriver Expressen.

Og bare noen dager etter at kong Frederik X besteg tronen, kom neste kongelige overraskelse: Kongen gir ut bok sammen med forfatteren Jens Andersen.

Selv om «Kongeord» bare er på 109 sider, har mye av den vakt interesse. Kongen forteller blant annet om hvordan han noen ganger måtte stoppe seg selv fra å bruke fysisk vold mot skolekameratene sine hvis de minnet ham på at han en dag skulle bli konge, skriver Ekstrabladet.

«Det var en irritasjon og en frustrasjon som noen ganger kunne vekke så sterke følelser i meg at jeg fikk lyst til å dytte eller slå hvis en av de andre i klassen nevnte at jeg skulle bli konge», forteller kongen i boken.

Fra balkongen på Christiansborg erklærte kongen sitt nye valgspråk: «Forbundet, forpliktet, til kongeriket Danmark».

Det har blitt lagt merke til at kongen ikke nevner Gud i sitt valgspråk. Siden 1863 har alle danske regenters valgspråk nevnt Gud eller Herren.

Men kongen slår tilbake mot kritikken.

«Noen vil kanskje undre seg over at jeg ikke eksplisitt nevner Gud i mitt motto, men for meg er Gud en del av begrepet “forbundet”», sier kong Frederik.

Han forteller også at familien leser Fadervår som kveldsbønn.

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.