Danmarks nye konge forkaster både kristendommen og folket, i hvert fall i valgspråket. Nå er det fellesskapet som betyr noe. Slik avslører han en klok bevissthet om en ny tid, mener Berlingske.

I sit valgsprog havde han udeladt både »Gud« og »folket«, selvom det var blevet tradition i kæderne bag ham.

Væk var den guddommelige forbindelse og hierarkiet over folket. I stedet vil han være en del af et fællesskab, hvor han ikke kun forpligter sig selv, men også alle os andre. Et fællesskab, hvor man også viser følelser og uddeler kys. I sårbarheden ser tiden en styrke.

NTB-Gunnhild Hokholt Bjerve og Anna Stjern rapporterer.

«Forbundet, forpliktet for kongeriket Danmark» lyder valgspråket Frederik har valgt for sin kongegjerning.

Budskapet understreket han i talen foran tusenvis av mennesker som hadde samlet seg utenfor Christiansborg slott i København, godt kledd og utstyrt med danske flagg.

– Mitt håp er å bli en samlende konge av i morgen. Det er en oppgave jeg har nærmet meg hele mitt liv. Det er et ansvar jeg tar på meg med respekt, sa han fra balkongen.

– Jeg får bruk for all den støtte jeg kan få fra min elskede hustru, min familie, fra dere og fra det som er større enn oss, fortsatte han.

Nå skal danskene altså hylle et «fellesskap», selv om mange av dem aldri har bedt om, stemt for eller ønsket seg noe slikt.

Selv en ateist forstår at å avskaffe Gud også innebærer å avskaffe historie og kultur, i et kontinent som tidligere ble beskrevet som The Christendom.

Folket er etter manges mening i ferd med å skiftes ut, og Hamas er de nye frihetskjemperne. Akademia er dødt, forsvaret avskaffet og de rojale følger lydig etter.

Jeg savner Margrethe allerede.

Kraften i enkeltheden var slående, da dronning Margrethe overgav sin stol til sin søn og lod sit barnebarn, kronprins Christian, rykke en plads tættere på magten.

»Gud bevare Kongen,« lød majestætens sidste ord på Statsrådet, inden hun berørt, men formelt vendte ryggen til det hele og lod den næste generation sidde tilbage med ansvaret for at vedligeholde det monarki, hun viede sit liv til at passe på.

Hun fik de fleste til at elske Kongehuset, og skulle vi have glemt det, blev vi mindet om det i hver vores stue, da vi blev ramt af chok nytårsaften.

Det er mulig Gud bevarer kong Frederik. Men kong Frederik er kanskje ikke like villig til å bevare Gud.

Kongen har erkendt sin afhængighed. Det er klogt 

Kjøp billetter til lesermøte med Mikael Jalving!

Kjøp «Dumhetens anatomi» av Olavus Norvegicus! Kjøp eboken her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.