I samtale med Tucker Carlson antyder det amerikanske kongressmedlemmet Thomas Massie at Putin har rett; «weaponizing» av dollaren kan føre til at den kollapser som verdens reservevaluta.

Selvskadende sanksjoner

Massie henviser til Carlsons intervju med Russlands president Vladimir Putin og hevder at Putin – «uavhengig om man hater ham eller ikke» – har rett når han hevder at Amerika rett og slett bedriver selvskading gjennom sin sanksjonspolitikk: Andelen internasjonale dollar-transaksjoner utført i Russland har falt til godt under 20 prosent efter sanksjonene mot landet.

– Vesten skyter faktisk seg selv i foten ved å innføre sanksjoner. Hver gang sanksjoner som innebærer restriksjoner på bruken av amerikanske dollar innføres mot et hvilket som helst land, taper USA retten til å kreve provisjon. Resultatet er at USA må trykke flere dollar for å kompensere for tapet – og når vi trykker penger beskatter vi faktisk dem som sitter på dollar. Det kan vi gjøre fordi dollar er verdens reservevaluta, men på et eller annet tidspunkt vil det ende.

Ønsker å kollapse

Det Putin blant annet sa var at USA tar livet av sin egen valuta. Han antydet at landet med vilje ønsker å kollapse:

– Da USA bestemte seg for å bruke sin egen valuta som et politisk verktøy, begikk de en alvorlig feil. Idag reduserer USAs allierte sine dollarreserver. At USA innfører restriktive tiltak overfor enkeltland sender dårlige signaler til resten av verden. Frem til 2022 gikk 80 prosent av russisk utenrikshandel i amerikanske dollar og euro. Idag er andelen sunket til 13 prosent. Det var ikke vi som forlot dollaren. Det var USA som ønsket det. De trodde det ville føre til at vi kollapset.

Bretton Woods-avtalen var basert på tillit til amerikanske dollar. Avtalen er forlengst død og minnene om den lider under inflasjon og voksende statsgjeld.

 

Kjøp Sokrates’ forsvarstale fra Document!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.