Nytt

Den kjente økonomiprofessoren Niall Ferguson spår at gjeldskrisen i Hellas vil spre seg til flere land og rive med seg store banker som sitter nedsyltet i statsobligasjoner. Denne gang har ikke staten muligheten til å stille opp med redningspakker.

Ferguson var i Stavanger fredag og holdt foredrag for Sparebank 1 SR-Bank. Det var dystre scenarier han manet frem.

Europa vil få en bankkrise lignende den USA opplevde i kjølvannet av kollapsen i den amerikanske investeringsbanken Lehman Brothers høsten 2008. Og det er problemene i Hellas som vil lede krisen, tror han.

– Situasjonen er svært alvorlig. Dette handler ikke bare om Hellas. Hadde det handlet om Hellas, hadde det vært et problem en kunne løst. Det er tre eller fire andre europeiske land med store finansielle problemer. Portugal og Spania, men også Italia og Belgia, har stor gjeld. Hvis det blir en forverring i Hellas, vil dette spre seg voldsomt. Jeg tror ikke Hellas vil klare å levere det landet lovet om å redusere underskuddet til tre prosent av bruttonasjonalproduktet innen tre til fire år. De vil ikke klare det. Det betyr at de vil misligholde gjelden sin snart.

– Når det skjer, vil det ikke bare bli store spørsmål knyttet til gresk statsgjeld, men også til spansk og portugisisk gjeld. Effekten av dette vil ikke bare merkes i obligasjonsmarkedet, men også i banksektoren. Min store bekymring er at dette vil føre til en europeisk bankkrise sammenlignbar med den amerikanske bankkrisen i 2008, sier Ferguson til DN.

Fergusons vurdering er så dramatisk at den burde fått førstesiden på lørdags-DN, men det gjorde den ikke. Det er som om heller ikke avisen kan ta dommedagsscenariet helt avlorlig.

– Når tror du dette vil skje …. i år, neste år?

– Jeg tror denne krisen skjer nå.

Han har ingen tro på at den greske regjering vil klare å kutte så mye som de er pålagt.

Han tror kollapsen er rett rundt hjørnet.

– Det er mer snakk om to uker, sier han.

Ferguson spår at pundet vil bli verdt en dollar, det samme gjelder euroen.

Men heller ikke USA er hva det var.

– USAs statsobligasjoner er like sikre som Pearl Harbour i 1941. Snart vil USA bruke like mye på å betjene sin gjeld som på sitt forsvar. Historisk sett representerer det slutten på et imperium, sier Niall Ferguson.

Kun første halvdel av art. er online:

Spår et nytt ragnarok Harvard-professor Niall Ferguson tror et nytt økonomisk ragnarok bare er et par uker unna.