Det sier sitt om en ny maktbalanse i verden at Hamas og Fatah møtes i Beijing for å se om det er mulig med en forsoning. Kina har tidligere skapt diplomatiske forbindelser mellom Saudi-Arabia og Iran. Nå står palestinerne for tur.

Fatahs delegasjon ledes av Azzam al-Ahmed og var fredag på vei til Kina, bekrefter en tjenestemann i Fatah.

En Hamas-kilde opplyser at deres delegasjon ledes av Moussa Abu Marzouk, som også satte seg på flyet til Beijing fredag kveld. (NTB)

Valg av møtested sier noe om at USAs innflytelse og makt er for nedadgående.

Det er blitt gjort flere forsøk på forsoning etter at Hamas kastet Fatah ut av Gaza i 2007. NTB har en noe kreativ historieskrivning:

Hamas vant valget i januar 2006, det siste som har vært holdt i de palestinske områdene.

USA, EU og Israel ser imidlertid på gruppen som en terroristorganisasjon og nektet å anerkjenne regjeringen de dannet.

Det høres ut som om dette er en subjektiv oppfatning. Hvis et parti har en væpnet gren som lover å utslette nabostaten og nettopp har utført et voldsomt terrorangrep, er det mer riktig å si at Hamas er en terrororganisasjon og er stolt av det.

NTB har inntatt en Hamas-apologetisk linje, dvs. byrået forskjønner hvor blodig historien er og har vært:

I februar 2007 inviterte Hamas derfor Fatah med i en samlingsregjering, som Norge var alene i Vesten om å anerkjenne.

Frustrasjon over å bli møtt med en kald skulder, samt over at USA rustet opp de Fatah-dominerte sikkerhetsstyrkene, resulterte noen måneder senere i væpnet konflikt mellom de to gruppene på Gaza-stripen.

Konflikten endte med at Fatah-styrkene ble jaget ut av Gaza, der Hamas og deres væpnede milits siden har hatt makten. (NTB)

Det var altså «andres skyld» at Hamas og Fatah havnet i konflikt. NTB unnlater å nevne det ingen glemmer: Hamas kastet Fatah-folk ned fra hustakene. Vel er Fatah korrupt, men de begår ikke den slags handlinger.

Hamas har forført palestinerne med vold, bestialsk vold. Det er slik de vil bli husket.

Kinas rolle er kompleks. Kina har mange agendaer. At det får partene til å møtes i Beijing er i seg selv oppsiktsvekkende og sier noe om Kinas økende makt:

Kina maner nå til forsoning mellom Fatah og Hamas, og en kinesisk diplomat hadde i forrige måned samtaler med Hamas-bevegelsens politiske leder Ismail Haniyeh i Qatar.

– Vi støtter styrking av den palestinske selvstyremyndigheten, og vi støtter alle palestinske fraksjoners forsøk på å oppnå forsoning og økt solidaritet gjennom dialog og konsultasjoner, sa en talsperson for kinesisk UD, Wang Wenbin, under en pressekonferanse fredag. (NTB)

 

 

Kjøp Prosessen mot Israel fra Document Forlag!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.