Den Malmö-baserte juristen Soheil Naderi er dømt til fem og et halvt års fengsel for blant annet å ha lurt eldre mennesker til å signere gavebrev og testamentere formuen sin til ham. Dette melder SVT.

Politiets etterforskning mot Naderi startet etter at SVT Nyheter Skåne gransket hans advokatvirksomhet i Malmö og Stockholm.

SVT skriver at da Soheil Naderi kom til Sverige i 1995, hadde han med seg en juridisk embetseksamen fra Teheran i Iran. I Sverige ble han nektet opptak i Advokatsamfundet fordi han ikke ble ansett å oppfylle kunnskapskravene.

I 2006 startet han likevel advokatfirmaet Jurista, og siden da har han tatt imot klienter på kontorer i sentrum av Malmö og Stockholm.

I brosjyrer og på sin hjemmeside tilbyr Soheil Naderi gratis konsultasjoner og sier at han kan hjelpe til med alt fra tvister og familierett til selskapsrett og arveplanlegging.

Naderi er nå dømt i Malmö tingsrätt for 14 tilfeller av grovt bedrageri. Blant ofrene er den senil demente Ingeborg Spohn, som ble lurt til å signere et gavebrev og et testamente der hun ga bort sin formue og villa til Soheil Naderi.

Han ble også dømt for å ha underslått 1,8 millioner svenske kroner fra et eldre ektepar i Malmö.

Totalt er han dømt for 25 ulike lovbrudd – blant annet grove regnskapsovertredelser da han drev virksomhet i årene 2018-2022 uten å føre regnskap.

Soheil Naderi må også betale mer enn 2,5 millioner svenske kroner i erstatning og ilegges syv års næringsforbud.

Naderi lurte eldre, demente klienter til å signere gavebrev der de ga bort bolig og formue til ham.

Den Malmö-baserte advokaten kom hjem til 96 år gamle Ingeborg Spohn, som lider av demens, for å hjelpe henne med å skrive testamente. Da han dro, hadde han rett til både hjemmet og formuen hennes. Han hevder at det er Ingeborgs testamente.

Det dreier seg om en svært omfattende fullmakt, et gavebrev der hun gir bort villaen sin for syv millioner, og et testamente der han arver formuen hennes. Hun er nå 98 år gammel, har ingen nære slektninger og lider av demens.

«Hun har ikke forstått betydningen av det hele. Det er helt urimelig at hun vil gi alt til en person hun ikke kjenner», sier Karin Lycke, Ingeborgs verge.

Naderi selv nekter straffskyld. Ifølge hans forsvarer Kristina Wenzelberg handler sakene kun om misfornøyde kunder.

Til SVT sier Soheil Naderi at han «arbeider for frihet internasjonalt» og «hjelper kvinner og barn over hele verden mot korrupsjon og urettferdighet».

Kjøp «Klanen» her!

Kjøp «Et vaklende Europa» av Carl Schiøtz Wibye her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.