En mann er i Malmö tingrett dømt til fengsel for seksuelle overgrep innen hjemmetjenesten. Dette melder SVT. Det er den andre av to seksualforbrytelser som har skjedd innenfor samme administrasjon i Malmö by på kort tid.

Mannen, som er i 30-årene, begikk ugjerningen i arbeidstida da han besøkte ei 94 år gammel kvinne høsten 2023.

Malmö tingrett dømmer nå mannen til ti måneders fengsel for seksuelle overgrep. Han ble også dømt for andre forbrytelser: svindel med sosialbidrag, overfall og trusler. Disse forbrytelsene er ikke knyttet til det seksuelle overgrepet.

Mannen skal blant annet ha kledd seg naken, dusjet den 94 år gamle kvinna og deretter tatt på henne i underlivet.

Tingretten mener at lovbruddet er grovt. Den domfelte utnyttet situasjonen som den sårbare eldre kvinna var i, da hun har nedsatt fysisk evne til å forsvare seg.

Etablerte medier som den svenske statskanalen SVT fjerner ofte etniske opplysninger i sin omtale av slike saker. I det multikulturelle Malmö, hvor innfødte svensker er en minoritet, kan derimot slike opplysninger være relevante.

Det normalt pålitelige Samnytt, i en artikkel som ligger bak betalingsmur, gir flere opplysninger om saken. De navngir den domfelte som Chadi El-Lahib.

Det var en ettermiddag i november i fjor at El-Lahib, ansatt i hjemmetjenesten i Malmö, besøkte ei 94 år gammel kvinne. Selv om det ikke var inkludert i oppdraget for besøket, sa mannen til den mer enn 60 år eldre kvinna at han skulle dusje henne.

Hun ønsket ikke å dusje med mannen, som hun aldri hadde møtt før. Men El-Lahib tvang henne til dusjen, hvor han begynte å vaske henne.

30-åringen tok så av seg sine egne klær, slik at han var naken med henne i dusjen. Han såpet inn kvinna og tok på hennes kropp.

Etter dusjingen spurte El-Lahib om hun vil ligge med ham. Det ville hun absolutt ikke.

20 minutter etter at han forlot leiligheten, trykket kvinna på trygghetsalarmen flere ganger. I en av alarmene ber hun alarmoperatøren snakke med «vanlige folk», og gir forespørsler om to svensker som jobber ved hjemmetjenesten.

Men til hennes skrekk sendte hjemmetjenesten Chadi El-Lahib tilbake til henne – mannen som bare noen minutter tidligere hadde overfalt henne seksuelt.

Han gav henne beroligende medisiner, noe hun ikke skulle ta før flere timer seinere, og som det ikke var hans jobb å gi henne.

Samnytt rapporterer at kvinna nå fryktet for livet sitt. Hun tok kontakt med en nabo, som hjalp henne med å komme i kontakt med annet hjemmetjenestepersonell og varsle politiet.

Chadi El-Lahib ble arrestert av politiet samme kveld.

I avhør benektet han enhver forbrytelse, og anklaget offeret for å være dement. «Man får se både glade og sinte og rasistiske eldre mennesker. Det er ikke noe nytt», hevder han.

I ulike avhør gav han derimot ulike versjoner av hva som var skjedd.

El-Lahib er nå dømt til ti måneders fengsel for blant annet seksuelle overgrep mot den 94 år gamle kvinna. Han er også dømt til å betale i overkant av 80.000 svenske kroner i erstatning til henne.

I dommen heter det at kvinna ikke er dement, men «vital for alderen». Gjennom bevisene i saken er det derfor, ifølge tingretten, hevet over rimelig tvil at El-Lahib «kledde [saksøker] naken og uten grunn dusjet henne, og at han såpet henne med hånd og fingre og berørte hennes underliv», slår retten fast.

Ifølge Samnytt ble Chadi El-Lahib født i Sverige av innvandrere som kom fra Libanon på begynnelsen av 1990-tallet.

Samnytt har tidligere skrevet om Omar Haddou, som fikk jobb i hjemmesykepleien i Malmö på tross av at hadde han en lang rekke dommer for mange ulike forbrytelser. I november 2023 ble han dømt til tre og et halvt års fengsel etter at han voldtok ei intellektuelt funksjonshemmet kvinne i 70-årene som han skulle ta seg av i jobben sin ved Malmö bys hjemmetjeneste.

En 62 år gammel mann, født i Afghanistan, ble nylig dømt til tre år og ni måneders fengsel for å ha voldtatt ei 90 år gammel dement svensk kvinne på arbeidsplassen sin ved et sykehjem i Stockholm.

Stockholm: Afghaner voldtok dement 90 år gammel kvinne

Kjøp Ruud Koopmans’ bok!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.