Onsdag ble 39 år gamle Mikael skutt og drept i Skärholmen mens han var ute og syklet med sønnen sin. Ifølge vitner ble han skutt i ansiktet da han satte seg opp mot en ungdomsgjeng. Hendelsen har vakt oppsikt, og nå er Mikaels pårørende rasende på politikerne som kommer til Skärholmen for å score billige politiske poenger på Mikaels død.
Mikael (39) syklet mot badehuset sammen med sin 12 år gamle sønn onsdag kveld. I en fotgjengertunnel konfronterte han en ungdomsgjeng. Det endte med at Mikael ble skutt og drept.

– Han var rett på sak, sa alltid hva han tenkte. Det kostet ham livet, sier Mikaels svoger Elias Demir til Document.

Blomster, lapper og stearinlys. Folk går forbi stedet i fotgjengertunnelen der Mikael ble skutt og drept. De fleste stopper opp, puster dypt og legger sorgen på stedet. Stemningen er spent. Røde Kors-medarbeidere beveger seg blant menneskene som har stoppet opp. De sjekker at folk har det bra. Noen få bryter sammen mens de legger blomster på bakken. Røde Kors-medarbeiderne er raskt på plass.

De siste dagene har medier fra hele verden reist til Skärholmen for å undersøke den siste gjengskytingen. Finske og polske medier rapporterer direkte, rett inn i studio.

Det er tårer, blomsterduft og tente stearinlys.

Elias Demi, Mikaels svoger, står i tunnelen med telefonen som ringer uavbrutt. Slektninger, venner og medier ringer. Alle vil snakke med ham om drapet på Mikael og kritikken han har rettet mot svenske politikere. Aller helst den kritikken han har rettet mot Magdalena Andersson fra Socialdemokraterna.

– Det er utrolig sterkt av henne å komme hit og være så følelsesløs. Hun kom hit fordi kameraene var her, for å bli sett foran alle journalistene. Det er bare et spill for galleriet. Hun bryr seg egentlig ikke. Jeg hadde ikke særlig tillit til politikere før, nå vet jeg ikke hva jeg skal føle eller tenke.

De siste dagene har Elias snakket med mange politikere som han mener er gode til å lytte. Men når det gjelder å lede, er de ganske dårlige.

– Kristersson var her i går og snakket med meg. Det føltes som om han lyttet. Men da han skulle snakke med journalistene, ga han de samme forhåndsinnspilte svarene til alle journalistene. Det virket ikke som om noe av det jeg fortalte ham, spilte noen rolle. Det var som om han hadde fått en lapp med ferdige fraser som han hadde øvd seg på.

Elias sier at det er mye som må gjøres for å løse alle problemene Sverige har. Han synes det er rart at politikerne spør ham om hva som må gjøres. Det er jo de som burde ha svarene, sier han.

– Politikerne spør meg hva som må gjøres. Det er ikke meg de skal spørre. Det som skjer nå, har pågått i mange år, og ingen politikere ser eller vil innse hva som har skjedd. De kommer hit med sine ferdige formuleringer som de gir til mediene, som skriver ned alt. Ingen medier stiller spørsmål som tvinger politikerne til å tenke seg om. Jeg burde ikke måtte lære politikerne hvordan de skal gjøre jobben sin, det er ikke min jobb. Det burde de forstå selv.

Politiet er til stede i området etter hendelsen. Politi til hest og til fots er nesten overalt. En kvinne med hund stopper opp. Hun vil si noe til politibetjentene som står og snakker med noen ungdommer. I stedet sukker hun og går videre.

Elias får en ny samtale og stiller seg et stykke unna. En kvinne med solbriller kommer frem og legger fra seg noen blomster. Hun sier noe på polsk og ser på bildet av Mikael. Kvinnen gir fra seg en lyd, og i noen sekunder er det stille i gangtunnelen. Det er en stillhet som gjør vondt.

Foreløpig er ingen pågrepet for drapet på Mikael. Politiet jobber hardt for å samle inn informasjon. Politiet har en «relativt god idé» om hvem de jakter på etter drapet i Skärholmen. Det sier Max Åkerwall, assisterende politiområdesjef i Stockholm Sør.

Politiet appellerer til publikum om å komme med tips.

– Vi vet at det finnes folk der ute som har gjort observasjoner, som vet hvem disse personene er. Sitt ikke på denne informasjonen, men del den med oss, om ikke anonymt, sier Max Åkerwall.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.