Sverigedemokratenes partileder Jimmie Åkesson.  Foto: Anders Wiklund / TT / Kod 10040

Sverige er rystet etter at 39 år gamle Mikael onsdag ble skutt i hodet foran sin 12 år gamle sønn. Nå krever Sverigedemokratenes leder Jimmie Åkesson at militæret settes inn mot de voldelige gjengene.

I Sverige har man sett mye grov vold i senere år, og folket begynner å bli «vant» til nyheter om skyting, eksplosjoner, ran og voldtekter.

Men selv et nokså forherdet Sverige lot seg ryste da 39 år gamle Mikael ble skutt og drept av kriminelle gjengmedlemmer i området Skärholmen sør i Stockholm tidligere denne uken.

Han skal ikke hatt tilknytning til noe gjengmiljø, men var på vei til svømming med sin 12-årige sønn.

Det oppsto en diskusjon, og Mikael ble skutt i hodet, foran øynene på sin sønn.

De gjengrelaterte drapene har kommet på rekke og rad i Sverige i senere tid, i tillegg til annen, omfattende kriminalitet. Mange opplever at politi og myndigheter rett og slett er i ferd med å miste kontrollen over landet.

Document har ved flere anledninger omtalt utviklingen, se også artikkel under.

På 41 dager har det vært tre dødsskytinger og et drapsforsøk innenfor samme område i Stockholmstrakten.

Fredagen den 1 mars sköts en man i 20-årsåldern till döds i Skärholmen i södra Stockholm.

Sex dagar senare skedde ytterligare en dödsskjutning, då av en man i 25-årsåldern i Bredäng. Det är några kilometer och två tunnelbanestationer norrut från Skärholmen, men tillhör samma lokalpolisområde.

Sen, den 13 mars, utsattes en man i 25-årsåldern för ett mordförsök vid en förskola i Skärholmen.

Utviklingen går fra vondt til verre, og det skjer under en borgerlig regjering som har lovet å gjøre noe med nettopp kriminaliteten.

Denne regjeringen samarbeider tett med partiet Sverigedemokratene (SD), som har vært spesielt tydelige på at gjengkriminalitet og andre innvandrerrelaterte problemer skal ryddes opp i.

Men dette virker ikke å ha hjulpet nevneverdig så langt.

SD-leder Jimmie Åkesson raser mot de øvrige partiene, som han mener ikke er villige til å ta grep som monner.

Ifølge Samnytt kritiserer han politikere flest for å være passive, og at de nøyer seg med å legge ut meldinger i sosiale medier om at det som skjer er « forferdelig» og at det må bli flere fritidstilbud for ungdom.

Selv krever Åkesson nå at politiet lister opp helt konkret hva de trenger for effektivt å kunne bekjempe gjengkriminelle, det være seg utstyr og mannskaper.

Sette inn militæret

Han mener også det kan bli aktuelt å sette inn militæret for å møte de velorganiserte, tungt bevæpnede kriminelle gjengene som nå mer eller mindre «regjerer» i visse områder.

–  Jeg tror at vi trenger militæret i gatene som vi ser i andre deler av Europa.

Åkesson går så langt som å si at landet «er i krig».

– Hele den politiske ledelsen i landet må sende et signal om at vi er i krig, at vi er forberedt på å ta den krigen og at vi er forberedt på å gjøre akkurat det som er nødvendig for å vinne krigen, sier Åkesson til Aftonbladet.

Åkesson påpeker også at i en slik situasjon må man se bort fra all politisk korrekthet og floskler, og våge å si  rett ut hva dette handler om.

Han peker også på den åpenbare sammenhengen mellom kriminaliteten og masseinnvandringen.

SD-lederen har tidligere sagt at Sverige kan bli nødt til å avvike fra internasjonale konvensjoner for effektivt å bekjempe importert vold – som flyktningkonvensjonen.

Han har også foreslått å kunne inndra statsborgerskap fra kriminelle.

Les også: 

Mikaels (39) død ryster Sverige

 

Bestill fra Document i dag:

Document er blitt 20 år – kjøp vårt nye tidsskrift!

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.