Overlastet polsk vogntog uten dokumentasjon stanset på riksvei 3 ved Elverum. Foto: Statens vegvesen / Handout / NTB

Etter å ha prøvd å stikke av fra kontroll, ble det polske vogntoget innhentet på riksvei 3 ved Elverum. Det hadde titall tonn usikret last uten dokumentasjon.

Myndighetene har ved flere anledninger advart mot useriøse, utenlandske transportaktører på norske veier.

Store, tunge trailere i dårlig teknisk stand, med overlast og manglende godkjenninger, kan utgjøre en dødelig fare i trafikken. Ofte ferdes de på smale og farlige veier rundt om i landet.

At det iblant også er snakk om kjøring med sommerdekk eller nedslitte vinterdekk på norsk vinterføre, gjør bildet bare enda mer skremmende. En kollisjon med en trailer ute av kontroll, er et mareritt mange norske bilister har i bakhodet.

NTB melder om et nokså talende eksempel på en slik «rullende dødsfelle», da et polsk vogntoget nylig ble stanset innhentet på riksvei 3 ved Elverum.

Det som ble avdekket, var alt annet enn betryggende.

Det polske vogntoget prøvde først å unndra seg kontroll, før det ble innhentet på firefeltsveien sør for Elverum. Det var «mye å ta tak i», ifølge Geir Thomas Finstad, fagleder i Statens Vegvesen:

* Vogntoget var kraftig overlastet og veide 33.500 kilo – 7,5 tonn over maksgrensen.

* Lasten besto blant annet av 21.000 liter diesel, uten et eneste dokument.

* Kjøretøyet var ikke merket og fører hadde ikke godkjennelse til den type transport.

* Lasten var ikke sikret.

* Bil og henger var ikke EU-godkjent og kunne ikke forevise gyldig forsikring.

* Det kunne ikke forevises gyldige dokumenter for internasjonal transport.

Dette er forhold som vitner om en temmelig total mangel på respekt for de lover og regler som gjelder for slik transport her i landet.

Saken førte til en nokså kraftig reaksjon fra norske myndigheter:

– Firmaet fikk 98.450 kroner i gebyr, fører fikk 20.000 i forelegg og mistet førerretten i Norge. Vogntoget er låst fast til gebyrer er betalt, skriver fagleder Geir Thomas Finstad i Statens vegvesen i en rapport om hendelsen ved Ånestad trafikkstasjon fredag kveld.

Historien om dette vil trolig spre seg i de utenlandske miljøer som bedriver slik transport her i landet. Så spørs det om en slik reaksjon er nok til å avskrekke andre fra å sende tilsvarende, farlige doninger ut på norske veier.

Men i praksis spekuleres det gjerne i at man oppfatter oppdagelsesrisikoen som relativt liten, og at man dermed tar sjansen uansett.

 

Støtt Document:

Gode bøker fra Document! Bestill i dag:

Kjøp «Europas underlige død» her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.