Emilie Enger Mehl kommenterer bombe­trusselen på Stortinget den 3. april 2024. Foto: Gorm Kallestad / NTB.

Inne i Stortinget har den politiske virksomheten pågått noenlunde normalt mens politiet har sperret av området rundt på grunn av truslene mot institusjonen.

VGTV har innhentet en kommentar til situasjonen fra justis- og beredskaps­minister Emilie Enger Mehl (Sp), som sier at trusler er uakseptable uansett, men at det er «en trussel mot demokratiet i mine øyne» når trusler fremsettes mot Stortinget.

Ordbruken gir et lite ekko av det som ble sagt da kongress­bygningen i Washington D.C. ble inntatt den 6. januar 2021, hvor situasjonen av flere på Demokratisk side ble fremstilt som om det var selve det amerikanske demokratiet inntrengerne truet.

Skulle det virkelig ikke mer til enn noen hundre ikke-voldelige inntrengere til for å true verdens mektigste land? I så fall skulle man tro at et utdrikningslag på tilhører­benken i Stortinget ville hatt samme virkning i Norge.

Men var nå ikke det norske demokratiet outsourcet fra før, fremfor alt til Brussel?

Bombetrusselen synes å gi et påskudd til å ta oppmerksom­heten bort fra de reelle truslene mot demokratiet.

Trusselen ble «snappet opp i et sosialt medium», heter det fra Stortinget. Man aner at noe slikt vil kunne rettferdig­gjøre ytterligere innstramninger i det som er igjen av den digitale friheten. I demokratiets navn, sjølsagt.

 

Document er blitt 20 år – kjøp vårt nye tidsskrift!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.