Hundrevis av primater fra ulike fraksjoner barker sammen i en pågående apegjengkrig i Thailand. Selv om det ikke meldes om bruk av skarpe gjenstander har myndighetene tatt resolutt grep. En spesialpolitistyrke som går etter lederfigurene er nå satt inn.

Apekrigshandlingene skaper problemer for lokalbefolkningen i Muang-distriktet i Lop Buri-provinsen nord for Bangkok. Gjengene skaper trafikkaos rundt i byen, i tillegg til at de angriper trafikanter, fotgjengere og fast eiendom.

«Apeundertrykkende enhet» er det klingende navnet som er valgt for de nye politistyrkene. Ved hjelp av informanter i lokalbefolkningen prøver enhetene å gå målrettet etter gjenglederne. Med sprettert. Bedøvelsespiler virket ikke raskt nok, de gjengkriminelle flyktet over alle hauger før effekten av pilene slo inn, skriver Bangkok Post.

Som ellers når rivaliserende primater går i krig på åpen gate, slik vi kjenner det fra blant annet Marseille, Malmö og Oslo, dannes det tydelige frontlinjer mellom partene. Provokatører bryter lynraskt gjennom de tette formasjonene for å egge motparten til kamp. Det hele utarter raskt til generell kaosvold med angrep og forsvar frem og tilbake i gatebildet, kan vi se på filmklipp som er i sirkulasjon.

Hvordan klanene klarer å skille venn fra fiende er et mysterium.

Turister terroriseres

Apearten macaque er fredet i Thailand. Det oppstår derfor lignende problemer mange steder i landet. Gjengvolden begynte å bli spesielt merkbar under korona-pandemien, der apene sultet fordi turistene uteble. Siden har apeproblemet bare vokst i omfang.

Den populære turistøyen Koh Chang, nær grensen til Kambodsja, er blant stedene som har vært i mediebildet med apegjeng-problemer denne påsken. De ansatte i nasjonalparken har sett seg lei på at turister terroriseres, løse gjenstander nappes ut av nevene på folk, og at hoteller og annen fast eiendom blir skadet av de flere tusen apene.

De hårete gjengene har også begynt å invadrere plantasjer og tøffe seg overfor fruktbøndene.

Ironisk nok er ledelsen i nasjonalparken en del av problemet, ifølge borgermesteren. De truer med å rettsforfølge folk som angriper apekattene, skriver Bangkok Post.

Erstatning for angrep fra dyr

Spesialpolitistyrken i Lop Buri ble etablert etter at det thailandske miljø- og naturressurs­departementet i forrige uke godkjente en erstatningsordning for mennesker som blir skadet av aper og andre ville dyr.

Men de smarte gjengmedlemmene gjør det ikke lett for politiet. Gjengene lærer raskt hvilke kjøretøyer og uniformer de skal holde utkikk etter, så politifolkene har, blant andre justeringer, sett seg nødt til å bytte til sivile klær.

En forskningsrapport anslår at det var 5709 macaque-aper i Lop Buri-provinsen i 2023.

Sultne macaque-aper som slåss om en fruktbit ble filmet i Lop Buri under pandemien i 2020.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.