Erna Solberg fant ut at hun ville ønske nordmenn god påske. Budskapet ble ikke like godt mottatt av alle.

Solberg ramset opp plattheter som at «noen skal jobbe til uken likevel, men mange har fått muligheten til en lang, sammenhengende ferie og fritid».

Hun uttrykte håp om at alle fant noe gøy å gjøre.

– Selv om mange kan reise på fjellet … de fleste av oss kommer til å være hjemme, vi kommer til å være i den byen vi bor i, fortsatte den tidligere statsministeren.

Da kunne vi finne på ting i vår egen by som vi aldri hadde gjort før! mente en entusiastisk Solberg.

Vel, entusiasmen virket nokså falsk.

– Uansett så håper jeg at du får en hyggelig påske. Jeg håper på fint vær i Bergen.

Så oppfordret hun oss til å «senke skuldrene, slappe av, kanskje se en god påskekrim og gjøre akkurat det du har lyst til».

– Vi trenger alle en god pause for å gjøre nettopp det.

Hun lager med andre ord en hel smørbrødliste over ting man kan gjøre i påsken, men unngår omhyggelig å berøre noe som helst åndelig.

Dette kan muligens ha en sammenheng med at Solberg, som størstedelen av dem som oppholder seg i Stortingets korridorer, rett og slett er ett hundre prosent åndsforlatt.

Det man legger mest merke til, er alt Solberg ikke sier. For det første nevner hun ikke familien. Hun er derimot veldig ivrig etter å nevne familien når hun ønsker muslimene god feiring av id. Som hun sa i 2019:

– Id er feiring, fellesskap og takknemlighet, sammen med familie og dem man er glad i.

Vanlige norske familier er tydeligvis ikke like betydningsfulle for Solberg som de muslimske familiene. Dette gjelder hele det politiske miljøet i Norge.

Ramadan markeres i Oslos gater, og NRK inviterer til full fest, mens påsken stort sett bare får oppmerksomhet ved Fjellvettreglene og bilder av noen som spiser appelsin eller går på ski.

Selv i de norske kirkene tillates bønneutrop under ramadan.

Bønneutrop i norske kirker under ramadanfeiringen

For det andre: Man forventer selvsagt ikke at Solberg skal holde en preken foran påsken. Men at det går an å ønske god påske uten å nevne grunnen til at vi markerer påsken, som faktisk er den viktigste religiøse markeringen for alle grener av kristendommen, er nokså svakt, for å si det forsiktig.

Er man en toppolitiker og tidligere statsminister som Solberg, så bør man forstå og respektere at man også representerer svært mange kristne nordmenn, og for alle disse betyr påsken noe helt spesielt.

Denne unnlatelsen skaper også reaksjoner i kommentarfeltet:

– Hvor var påskebudskapet her, Erna??

– Ikke en bitteliten påskehilsen til landets nesten 4 millioner kristne. Vet ikke Erna hvorfor vi har helligdager i påsken og har hatt det i ca. tusen år?

– Hva tenker du f.eks. om hva selveste påsken handler om, kan dét være noe å nevne? Du er jo veldig frempå når det f.eks. er ramadan-feiring , men ikke ett om vår redningsmann, han som er veien, sannheten og livet og grunnlaget for vår kultur, grunnlov etc., men det er vel sikkert ikke så viktig å nevne.

Det enkleste er ofte det beste, noe som demonstreres ved denne kommentaren:

– Bli i Bergen, du.

Eller for å sitere Fjellvettreglene: Det er ingen skam å snu.

Kjøp «Dumhetens anatomi» av Olavus Norvegicus! Kjøp eboken her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.