Bjørnar Moxnes og Rødt har blitt religiøse, og det er selvsagt ikke kristendommen som frister, men islam. En ukjent dame med afrofrisyre åpner en ramadan-video som Rødt la ut på sine Facebook-sider før påske:

– Kjære alle muslimer i Norge, akkurat nå markerer vi åpningen av ramadan i Norge, og over hele landet, sier damen. Rødt skriver «Ramadan», med stor R, men vi har gjort den liten, siden det er i tråd med norsk rettskrivning og religiøse feiringer ellers ikke har stor bokstav på norsk.

Uttrykket «åpningen av ramadan i Norge, og over hele landet» er litt smør på flesk, men vel, vel, vi har skjønt poenget: Rødt vil at islamsk faste skal gjelde absolutt hele Norge, selv om vi har kristen faste, egne, kristne høytider og på ingen måte er en nasjon med islamsk kultur eller religion.

Videre sier damen, som ikke blir presentert og som vi ikke kjenner navnet på: – Dette er en måned hvor mange tar seg tid til selvrefleksjon og praktiserer måtehold.

Ja visst, selvrefleksjon driver vi andre med også rett som det er, men at ramadan innebærer måtehold, høres noe merkelig ut, tatt i betraktning alle rapportene om storspisingen som foregår utover kveld og natt. I den kristne fasten er måtehold derimot en dyd. Kristne spiser i fastetiden, men tradisjonelt litt mindre og enklere, og heller fisk enn kjøtt.

Moxnes på arabisk

I videoen trår Rødt-leder Bjørnar Moxnes til for å understreke det religiøse budskapet fra Nye Rødt, dvs. ved å late som om kommunisme og islam er samme sak:

– I Rødt er fellesskapet, kampen mot økte forskjeller og å hjelpe dem som har minst, viktig. (Vi har føyd til et komma på slutten, så ikke budskapet blir at dette er minst viktig.)

Moxnes fortsetter:

– Dette er også helt sentrale verdier i feiringen av ramadan. Vi vil på vegne av Rødt ønske dere alle (hele Norge?) en god åpning av fasten med familie, naboer og lokalsamfunn. Ha en god og meningsfull ramadan. «Ramadan Mubarak!», avslutter Moxnes på arabisk.

Har så Rødt en tilsvarende hilsen til de kristne i forbindelse med nasjonens påskefeiring? Tja, de varsler i hvert fall at de tar påskeferie:

– Rødt-kontoret tar påskeferie fram til tirsdag 11. april. Vi ønsker alle våre følgere en god påske! skrev Rødt på Facebook 3. april. Verken før eller etter var det noe mer om den viktigste kristne høytiden: påsken.

Mye kritikk

Rødts islamske innslag faller ikke bare i god jord. Tvert imot, det er meget langt mellom begeistrede kommentarer:

– Politikk og religion bør og skal være adskilt på alle plan. Blir bare feil dette Moxnes når du trolig ikke går ut og ønsker kristne god jul. Som rødt velger liker jeg ikke sånn forskjells-behandling. Politikere trenger ikke blande seg inn i diverse religiøse begivenheter, skriver Helge på tråden under videoen.

– Det hadde blitt litt mer spiselig om de hadde ønsket sitt eget lands religion det samme til kristne høytider, skriver Karin.

I en lang og frustrert kommentar skriver Asbjørn blant annet:

– Kan godt støtte Rødt, og alle andre partier i enkeltsaker, men som ikke «partitroende» til noen, mener jeg at den «gratulere med dagen» framtoningen som herr Moxnes begir seg ut på, viser jo bare hvor FJERNE han og Rødt, og SV med, befinner seg ifra virkeligheten?! Hvordan et religøstpolitisk system, som praktiseres i land som «vi helst ikke vil sammenligne oss med» kan få gratulasjoner ifra Moxnes og Rødt, er jo det man må kalle ABSURD, og et bevis på «at verden ikke en gang går sin skeive gang, og i hvert fall ikke står til påske»?!

– Når ble tvangsekteskap, barnemishandling, pedofili, indoktrinering og denslags omsorg, solidaritet og sosial godhet? Når ble hijab, nikab og sosial kontroll til omsorg, solidaritet og sosial godhet?

Kort fortalt står det i Koranen Surah 9:5, når de fredeligste måneder (ramadan) er til ende, drep avgudsdyrkerne (ikke-muslimer) hvor dere finner dem, pågrip dem, beleir dem, legg bakhold for dem overalt! Men hvis de omvender seg (konverterer), forretter bønnen og betaler det rituelle bidrag, så la dem dra sin vei. Allah er tilgivende, nåderik, skriver Edmond blant annet i en kommentar som også er lang og frustrert.

– For no surr, – men erna er jo så glad i slikt, skriver Tore.

Mens Torleif mener Moxnes nå er på arenaen til Støre for å samle stemmer, og spår at Støre blir forbannet. Han har helt rett i at Moxnes og Rødt beveger seg inn på Støres banehalvdel for stemmefiske. For der i gården er det, tradisjonen tro, kun noe snakk om skipåske, og ellers den sedvanlige oppmerksomheten til muslimer.

Støre også ivrig på ramadan

– I disse dager starter ramadan. Jeg vil gjerne sende en hilsen til alle dere som går i gang med en månedslang reise av refleksjon, bønn og faste.

Ramadan understreker grunnleggende verdier som omsorg, solidaritet og sosial godhet.

Ramadan Kareem! Hilsen Jonas, skrev Støre 23. mars.

Skjærtorsdag nevnte statsministeren faktisk påsken, men ingen påskehilsen til kristne. Støre snakker om påsken som et lite frirom fra hverdagen, til å finne ro:

«For meg er det også slik. Å møte barnebarna i snøhaugen i fjellet er det ingenting som slår.

Jeg sender ønske om gode dager til alle, i by og bygd, og en særlig takk til dere som har vakt, er på jobb og holder hjulene i gang i landet vårt. Ha en fin skjærtorsdag! Hilsen Jonas»

Verken kommunister eller sosialister ser altså ut til å bry seg om Marx og hans «Religion er opium for folket» lenger.

Islamsk faste ille for helsen

Ikke ser de ut til å ha fått med seg undertrykkelsen i islam generelt rundt om i verden, eller de negative sidene ved ramadan. En undersøkelse fra nederlandske forskere i 2015 viste at den islamske fasten har negative effekter både for den enkeltes helse og for samfunnet som sådan.

Forskeren Reyn van Ewijk påpekte at ramadan-faste kunne forårsake en rekke langvarige helseproblemer, skrev The Guardian for flere år siden, og for kvinner som valgte å faste når de var gravide, kunne det forårsake betydelige negative helseeffekter på avkommet, uansett om de fastet tidlig eller seint i graviditeten. Faste før fødsel er assosiert med generelt dårligere helse. Og det øker risikoen for symptomer som tyder på alvorlige helseproblemer, som hjertesykdom, diabetes type 2, og anemi blant eldre som hadde vært utsatt i fosterlivet:

Research by the Dutch academic Reyn van Ewijk points to an array of long-term health problems resulting from Ramadan fasting. For those women who chose to fast during pregnancy, it may cause considerable negative health effects on the offspring, irrespective of the stage of pregnancy in which Ramadan took place. Exposure to fasting before birth is associated with a poorer general health. It also increases a person’s chances of developing symptoms that are indicative of serious health problems, such as coronary heart disease and type 2 diabetes and, among older people who were exposed during certain stages of gestation, may lead to anaemia.

Produktiviteten faller

Og en sak i Arab News i juli 2013 antydet at produktiviteten i islamske land faller med hele 35 til 50 prosent i ramadan-måneden på grunn av kortere arbeidstid og forandringene i livsstil ved ikke å spise fra solen går opp til den går ned:

«People staying awake until dawn results in lower productivity throughout the day. Such a lifestyle is negatively affecting the Saudi market. So businesses and economists are calling for longer working hours and bonuses for workers in order to meet demand.

Many reports have indicated that productivity declines by as much as 35 to 50 percent as a result of shorter working hours and the change in lifestyle during the month.»

Ikke noe av dette, eller islams 1400 år lange og temmelig brokete historie, for å si det pent, synes å ha gjort inntrykk på partiet Rødt, som nå altså omfavner arabisk religion.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.