I 2023 introduserte London ramadan-feiring på Piccadelly Circus – midt i West End. Islam skal vi få – enten vi vil eller ei. Tempoet skrus opp. I 2017 skrev vi: Islam blir stadig mer synlig i Europa. Det skyldes ikke bare at antallet muslimer er stigende, men heller at høytidene tar over i det offentlige rom.

Denne gangen blir det enda mer spesifikt: ramadan overtar for påsken.

22. mars 2023 omtalte vi ramadan-gaten i London: «Denne ideen vil nok spre seg til resten av Europa med tiden. Hvilket bystyre vil tørre å si nei til ramadanbelysning hvor de allerede har julegatebelysning?»

«Med tiden» viste seg å være under 24 timer etter at vi publiserte artikkelen. Det var Oslo Høyres byrådslederkandidat (nå byrådsleder) Eirik Lae Solberg som tok til orde for at Norges hovedstad burde gjøre det samme.

– Dette er noe jeg ønsker å få til i Oslo hvis vi vinner valget til høsten, fortalte han til Aftenposten.

– London gjorde det i år. Oslo bør følge opp til neste år. Det er litt sent i år, sier Solberg.

Dette valgløftet har dessverre Lae Solberg holdt. Fridtjof Nansens plass bak rådhuset og Roald Amundsgate er klargjort for en månedslang ramadan-feiring i offentlig regi.

Fridtjof Nansens plass. Foto: Document

 

Halvmånen er på plass:

Ramadan-feiring i Roald Amundsens gate. Foto: Document

I London var det private initiativtakere og private penger som bekostet ramadan-gaten. I Norge er det Oslo kommune som påspanderer den synlige islamiseringen av landet.

Det var Arbeidspartiets Mats Kvaløy-Bjørbekk som først fremmet forslaget på vegne av bydel Gamle Oslo på et møte i bydelsutvalget 4. mai 2023 .

Representanter fra Høyre, sammen med Venstre og Fremskrittspartiets representanter fra Gamle Oslo, stemte altså mot en ramadan-feiring etter mønster fra London på Grønland og Tøyen.

– Jeg har ingenting imot ramadan, men jeg tenker at det ikke er det offentliges oppgave å støtte opp under det religiøse. Dersom nabolaget ønsker å markere det, kan bydelen og kommunen godt godkjenne og legge til rette for det. Men med tanke på finansiering, mener jeg det ikke er bydelens oppgave, sier Tjeran Tham Vinje, som representerer Høyre i Gamle Oslo bydel.

Men Høyres nåværende byrådsleder, Eirik Lae Solberg, var uenig med sine partifeller (er han i feil parti?). Her skal det ramadan-feires! Og han tok ramadan-feiringen til et høyere nivå – midt i Oslos sentrum.

– Jeg mener at dette er en sak for byen som helhet, og at Oslo kommune sentralt derfor bør bidra til en ramadan-gate. Det er ikke en selvfølge at det skal gå av et bydelsbudsjett, men heller naturlig at kommunen bidrar til det sentralt, og samarbeider med næringslivet, sier han.

Islam er en sak for byen som helhet…

La oss minne om grunnlovens § 2: Verdigrunnlaget forblir vår kristne og humanistiske arv. Denne Grunnlov skal sikre demokratiet, rettsstaten og menneskerettighetene.

Kjøp «Europas underlige død»!

 

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet»!  Du kan også kjøpe den som ebok.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.