Dersom det skulle være noen tvil, nærmer vi oss slutten på ramadan, muslimenes fastemåned, som avsluttes med feiringen av Eid. Høytiden har etter hvert fått såpass stor oppmerksomhet både i media og i bybildet at man må ha befunnet seg under en sten eller i årelangt koma for å ha unngått å få med seg det. I London er det nok å ta en tur med toget – her får passasjerene servert utdrag fra hadithene der man før kun fikk beskjed om avgangstider.

Tirsdag morgen på King’s Cross jernbanestasjon, kjent fra blant annet Harry Potter og også som endestasjon for tog som kommer nordfra, var en av skjermene som blir brukt til å informere om avgangstider, brukt til følgende tekst, under overskriften «Hadith of the day:»

Alle Adams sønner er syndere, men de beste blant synderne er de som angrer ofte.

Tidspunktene for «fajr» og «maghrib», bønnene ved soloppgang og solnedgang, sto også skrevet på skjermen. Hadithene er ifølge islam profeten Muhammeds ord. Det er The Telegraph som formidler dette.

Hvordan havnet vi her? Jernbanestasjoner blir sjelden brukt som religiøse sentre som sprer bibelord eller andre religioners tekster. Religion i Storbritannia, som i de fleste andre vestlige land, er nå et privat anliggende, til tross for at kristendommen har vært med på å forme kulturen gjennom århundrer.

En talsmann for Network Rail, et offentlig eid selskap som driver stasjonen, uttalte til Telegraph at selskapet markerer den hellige islamske måneden Ramadan, som strekker seg fra 10. mars til 9. april i år.

«King’s Cross station består av en mangfoldig og flerkulturell arbeidsstyrke, og under viktige religiøse markeringer blir meldinger som dette fremvist for å feire stasjonens mangfold og inkludering», sa han.

Rett ut av Orwells «1984», med andre ord.

For hvor «inkluderende» er det å få servert ord fra en religion som er alt annet enn inkluderende og mangfoldig? De som har besøkt et muslimsk land, vet at de bør innrette seg etter landets skikker. «Inkludering og mangfold» blir ikke praktisert andre steder enn i Vesten og har overtatt som statsreligion i de fleste land.

Talsmannen for stasjonen sa at han ikke kunne finne eksempler på at andre religioner hadde blitt markert på samme måte, fordi ingen hadde tatt bilder av dem.

En stasjon som likevel har markert en kristen høytid, er St. Pancras, drevet av Southeastern Railway i Kent. De ønsker alle en «flippin’ good pancake day», altså en god pannekaketirsdag, som er britenes navn på fetetirsdag, dagen før askeonsdag. Men om dette er en kulturell snarere enn religiøs hilsen, kan diskuteres. Det er ingen formaninger om bønn eller syndsforlatelse, snarere en festlig gest. De kaller seg også «St Pancake Station» denne dagen.

Siste vri i saken er at Network Rail, etter å ha fått kritikk blant annet fra Nigel Farage, nå undersøker hvorfor denne hadithen og ikke den mer generelle ramadan-hilsenen ble brukt, og hvorfor den dukket opp på skjermen som benyttes til togtider. Noen spekulerer i at det er en utro tjener som har sett sitt snitt til å misjonere.

De daglige hadithene har nå opphørt.

“Aren’t we supposed to be a Christian country?” spør Farage på X. Dessverre har nok det toget gått for lenge siden.

En annen som kritiserer stasjonen, er Stephen Evans fra National Secular Society. Han spår at dette kan utløse en strøm av forespørsler fra andre trosretninger. Skjerm-misjoneringen er et «velmenende men feilslått forsøk på inkludering», uttalte Evans. «Slike gester avslører favorisering, som genererer harme og uunngåelige krav fra andre religiøse grupper eller andre identitetsgrupper for samme behandling.»

«Å beholde nøytraliteten i det offentlige rom er den beste måten å fremme et rettferdig, harmonisk og inluderende samfunn som respekterer alle individer, på tvers av tro og bakgrunn.»

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.