Hva feiler kongen er et spørsmål som har ligget over rapportene fra Sultana Maliha-sykehuset på Langkawi. Svarene har vært svevende. Et sykehusfly står standby, men kongen blir værende. Han skal hjem om «noen dager». Hvorfor kan han ikke flyttes?

Nå kommer en overraskende melding om at kongen har fått innoperert en pacemaker.

– Pacemakeren ble implantert på grunn av lav hjertefrekvens. Beslutningen ble tatt i dag tidlig, og inngrepet var vellykket. Kongen har det etter forholdene bra, men trenger fortsatt ro. Inngrepet vil gjøre hjemreisen tryggere, sier kongens livlege Bjørn Bendz.

Skal vi utlede av det at utsettelsen ikke skyldes infeksjonen, men lav hjertefrekvens? Det kommer som noe helt nytt.

Selve inngrepet høres ikke spesielt dramatisk ut.

En pacemaker brukes når hjertet slår for langsomt. Den sender små strømstøt til hjertet og får det til å slå. Pacemakeren overvåker hjertet hele tiden, og trer bare i funksjon når det er nødvendig.

En pacemaker kan opereres inn i kroppen. Men en midlertidig pacemakerbehandling gjennomføres med impulsgeneratoren plassert utenfor pasienten, ifølge Store norske leksikon. Via en blodåre legges en ledning til hjertet som blir koblet til pacemakerapparatet utenfor kroppen. Ved langsom puls, vil apparatet gi elektriske signaler som får hjertet til å slå hurtigere.

– Problemet med lav puls er at folk kan besvime eller merke svimmelhet og ustøhet, forteller professor og kardiolog Dan Atar, til Dagbladet.

Han forteller at inngrepet vanligvis tar rundt en halvtime. I seg selv er det ikke noe belastning for kroppen, tilføyer han.

Men det er første gang vi hører om hjerteproblemer.

Kommunikasjon har ikke vært Slottets sterke side. Det er også TV2s kongeekspert enig i.

De siste opplysningene er en ny vending, mener TV 2s kongehusekspert Ole-Jørgen Schulsrud-Hansen

– Det gjør at det fremstår litt mer dramatisk når det må til for å få kongen hjem, men samtidig så skal man ikke overspille det helt, sier han.

Schulsrud-Hansen påpeker at det ikke er en selvfølge at det kommer kontinuerlige oppdateringer på kongens helsetilstand, men mener at det er viktig at kongehuset tilbyr informasjon.

Det er vanskelig å komme utenom at kongen er så syk at legene ikke vil flytte ham. Hjemreisen skyves hele tiden ut i tid.

Hoffet varsler ingen nye oppdateringer lørdag. Det fører til økte spekulasjoner.

Kong Harald er 87 år.

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.