Det er lett å romantisere tidligere tider. Når man opplevde ungdomstiden i Oslo på slutten av 80-tallet og begynnelsen av 90-tallet, så er det en umulig å unngå å se at Oslo er i en utvikling som bærer galt av sted.
For 20 år siden var den største frykten ved høyt alkoholinntak at venner skulle sovne i en snøfonn og fryse ihjel, drukne under en nattlig svømmetur eller, rett og slett bli sendt på legevakta for pumping. Noe som ble ansett som pinlig. Muligheten for å treffe berusede kranglefanter var også tilstede, men ble aldri sett på som noen stor trussel. Var man ikke agressiv tilbake gikk det stort sett greit, og man kunne trekke seg tilbake med en noe høyere puls. Det hendte til og med at man sov rusen ut på en benk i sentrum uten at det ble forbundet med noen spesielt høy risiko.
I 2012 skriver Aftenposten om en helt ny virkelighet. Jungelens lov hersker i Oslos gater i helgene. I den anledning kommer de med noen tips for hvilke forholdregler man skal ta når man ferdes i Oslos gater om natten. Selv mobiltelefonen kan man ikke prate i uten at man risikerer at den blir nappet ut av hånden.
  • Pass deg for morsomme fremmede som vil tulledanse med deg på åpen gate. Det er én av lommetyvenes kjente metoder.
  • Vær ekstra forsiktig ved minibanken. Pass på at ingen står rundt deg for å stjele kortkoden.
  • Pass godt på mobiltelefonen på åpen gate. Mange får den nappet ut av hånden.
  • Bli ikke overstadig beruset på byen. Da blir du et utsatt mål.

Det blir bekreftet at stadig flere blir overstadig beruset i Oslo. Disse er oftest offer når de kriminelle herjer. Det virker fullstendig galt når politiet uttaler at Oslo stort sett er en trygg by, men for fulle folk alene på vei hjem er Oslo en av Europas mest risikable byer.  Oslo, som står for toleranse og mangfold, må ha spilt fullstendig falitt når berusede mennesker blir behandlet slik de gjør i Oslo. Å drikke seg overstadig beruset skal ikke anbefales eller forsvares, men det er ingen grunn til hverken å rane eller voldta folk som har ramlet utpå.

 Stasjonssjef Stølen har flere ganger de siste månedene vært ute i Oslo-natten, etter noen års opphold. Han er ikke i tvil om at noe har skjedd. Flere ruser seg mer. Det har gjort ham mer enn bekymret.

– Jeg er oppriktig lei meg over det jeg ser. Oslo er en trygg by det meste av døgnet, men for fulle folk alene på vei hjem på natten i helgene, er byen en av hovedstedene i Europa med størst risiko for å havne i trøbbel, mener Stølen, som ønsker debatt om utviklingen.

 

Problemet i Oslo er dessverre slik at det er også edrue mennesker som får kjenne på kroppen hvordan de kriminelle opererer. I bydel Alna i Groruddalen har det i høst vært flere tilfeller hvor personer blir offer for Oslovolden. Selv ikke utenfor studøra kan man føle seg trygg. www.lokalavisen.no skriver:

Etter gjentatte ransepisoder i Bydel Alna de siste ukene, er Grete Horntvedt (H) innstilt på å få i gang natteravenene i bydelen.

– Det har vært veldig mange voldtekter og personran i Oslo sentrum denne høsten, men mange av episodene skjer også her i Groruddalen. Er det ett sted man må kunne føle seg trygg, er det rett utenfor sin egen dør, sier den nyvalgte lederen av Alna Høyre som er bosatt på Hellerudtoppen.

Ofrene jaktes på som om de var byttedyr. Grete Horntvedt (H) ønsker flere natteravner for å forebygge vold og ran i denne delen av Oslo. Forrige måned var hun selv vitne til forspillet til et personran i Groruddalen. Beruselse blir ikke nevnt.

– Jeg tok nattbussen hjem fra Oslo sentrum. Ved siden av meg satt en mann i 50-årene som ble «plaget» av noen andre menn som oppførte seg truende. Han gikk av på Trosterud og mennene fulgte etter. Etterpå leste jeg i avisen av mannen var blitt ranet da han gikk av. Det gjorde inntrykk på meg, forteller Horntvedt.

Fokuset på flere natteravner og mindre bruk av rusmidler er sikkert riktig, men det må i aller høyeste grad være interessant å peke ut hvem som begår disse kriminelle handlingene? Ofte er signalementet ikke-etnisk norsk, noe som kommer frem når man leser artikler om ran og vold i Oslo. Hvorfor har man ikke ryggrad til å navngi menneskene og ukulturen som gjør hovedstaden utrygg?

En hendelse på Rockefeller i Oslo denne helgen viser hvor brutal og usivilisert volden kan være. En mann ble utsatt for uprovosert vold.

En av helgens voldssaker i sentrum skjedde på Rockefeller der en mann i 20-årene fikk deler av øret bitt av. Han kom til Sentrum politistasjon med ørebiten i en kopp med is han hadde fått av betjeningen, og ble sendt til legevakten. Det skal ha vært uprovosert vold. Gjerningsmannen er ikke tatt.

http://www.aftenposten.no/nyheter/iriks/Skal-du-p-byen-Unng-dette-6718578.html (Den hele og fulle artikkel finnes kun på papir. 12.desember.)

http://www.groruddalen.no/vil-ha-flere-natteravner-i-alna.4996606-77747.html

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂