Bak lukkede dører har Frankrike, Nederland og andre sørget for at EUs nye migrasjonspakt ligger an til å bli strengere mot enslige mindreårige asylsøkere.

EU er i ferd med å godkjenne en migrasjons- og asylpakt som gir myndighetene lov til å holde enslige mindreårige asylsøkere internert ved yttergrensene, skriver Vårt Land.

Slike tiltak kan være i strid med FN-konvensjonen om barns rettigheter, som alle EU-landene har undertegnet, mener aktivister og FN.

Norge er ikke formelt med i EUs asyl- og flyktningpolitikk, men er i passfrihetsområdet Schengen. Norske diplomater har deltatt og iblant tatt ordet i møter der migrasjons- og asylpakten er blitt meislet ut.

– Det er positivt at EU har lykkes i å komme til politisk enighet om pakten for migrasjon og asyl. Dette er en historisk milepæl i samarbeidet på feltet. Håndteringen av ulike kriser har vist at det er helt nødvendig at de europeiske landene samarbeider om migrasjonshåndtering, sier statssekretær i Justisdepartementet, Even Eriksen (Ap).

Avtalen vil føre til en «bølge av lidelse hvert skritt på reisen» for de som forsøker å komme inn i Europa, spår Amnesty International.

Redd Barna slår også alarm.

– Vi er veldig bekymret for hva denne avtalen vil bety for barn som søker beskyttelse i Europa, sier Camilla Engeset, spesialrådgiver for barn på flukt i Redd Barna Norge.

Reformene vil gi statene større makt i asylsaker og muligheter til å begrense nye ankomster.

  • Barnefamilier kan interneres i sentre på grensen mens søknaden behandles, uavhengig av barnas alder.
  • Enslige mindreårige kan bli internert på grensen hvis de utgjør fare for nasjonal sikkerhet. Barn som kommer fra trygge land eller bevisst villeder myndighetene med usann informasjon, kan få søknaden behandlet i et hurtigspor på tre måneder, men ikke på grensen.
  • Biometriske fingeravtrykk kan tas på barn ned til seks år, mens det tidligere har vært lov bare på barn over 14.
  • Det kan brukes tvang mot barn som nekter å la seg registrere.
  • Barn som kommer reisende med annen familie enn foreldre, for eksempel en onkel, vil ikke ha rett til å slutte seg til søsken som alt bor i det europeiske landet.

Avtalen kom i stand etter at Frankrike og Nederland, sammen med blant andre Danmark, Malta og Tsjekkia, presset forhandlerne til å skjerpe tiltak i migrasjons- og asylpakten.

Tyskland, Portugal, Italia, Irland og Luxembourg har uttrykt bekymrig for avtalen, men er foreløpig blitt ignorert.

 

Kjøp «Hvordan myndighetene bløffet oss» av Robert Malone!

 

Kjøp «Dumhetens anatomi» av Olavus Norvegicus! Kjøp eboken her.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.