Kjendislegen Wasim Zahid ble i helgen prisbelønnet av Vixen Awards, en kåring av Norges beste influensere. Zahid vant i den nye kategorien «Kunnskap», influensere som «gjennom formidling og kunnskap har løftet et fagfelt, yrke, bransje eller næring.» De må ha glemt å sjekke aktiviteten hans i sosiale medier etter 7. oktober, som er en evig strøm av svært anti-israelske innlegg.

Wasim Zahid er lege ved Drammen sykehus, og begynte sin anti-israelske kampanje allerede 14. oktober, det vil si kun en uke etter det største terrorangrepet mot jøder siden Holocaust. Han ser ikke ut til å ha kommentert den barbariske massakren av 1200 i Israel i det hele tatt, i medier som Facebook og Instagram. Heller ikke nedslaktingen av unge på festival, eller at flere hundre ble tatt som gisler til Gaza.

Raja: Antisemittisme med morsmelka

«Bombingen må stanse», krevde kjendislegen 14. oktober, med et stort bilde med «Save Gaza». Ikke et ord verken da eller i forkant med omtanke for de utallige israelerne som var utsatt for terror 7. oktober. Heller ikke for de 350 ungdommene fra hele verden som samme dag ble voldtatt, torturert og massakrert mens de var på fredsfestivalen Supernova. Nei, både da og senere er det utelukkende aktivisme for araberne, for dem som igangsatte krigen mot Israel.

Abid Raja fortalte i sin tid hvordan muslimer får antisemittisme inn med morsmelken, også de som er født i Norge.

– I dag vokser det opp barn i Norge som i løpet av sine barne- og ungdomsår vil få innprentet et hat mot den såkalt store satan, mot jøder, og som vil være villig til å drepe hvis profeten hånes, sa Raja til Aftenposten i 2012.

«Legenden» Mads Gilbert

Wasim Zahid er kanskje eksempel på at selv sekulære muslimer kan ha det som virker som antipatier mot Israel i ryggraden. For han omtaler seg som ikke-troende, og brukes som reklame for Human-Etisk Forbund. Antipatier som tydeligvis også kan gjelde nordmenn, ikke minst Mads Gilbert. Legen fra Tromsø som hans pakistanske kollega fra Drammen anser som sin helt, eller en legende, som han kaller Gilbert, og smilende deler bilde av, sammen med seg selv, 7. januar i år. Det ser ikke ut til at Zahid har delt noen opptak fra Sør-Afrika, der Mads Gilbert gjestet en forsamling islamtilhengere før jul og uttalte at han «støtter de modige Hamas-soldatene». Da hadde kanskje kampanjen blitt for tydelig.

 

Kampen mot okkupasjonen fortsetter. Vi hviler ikke før Palestina er fri. Det er altså legitimt å krige mot Israel, ifølge kjendislegen Wasim Zahid. Skjermdump fra Facebook.

Så fulgte nok en uke med anti-israelske innlegg og oppfordring til å delta på bibliotektet på Furuset, der Zahid var hyret til en samtale med Israel-skeptikeren Odd Karsten Tveit om sistnevntes nye bok. Før Wasim Zahid på Facebook igjen oppfordret til å «frigjøre Palestina» 14. januar: There’s a time when you’re right, And you know you must fight …

Det er tid for å kjempe, altså, skrev Zahid med et bilde av en steinkaster med palestinaflagg. Og hvem kjemper mot Israel, mot jødene? Jo, det er Hamas, en terrororganisasjon.

Zahid har en stor følgerskare i sosiale medier, hvilket han utnytter til det fulle som Gaza-aktivist. Der er det ikke mye motstand å spore, men Zahid selv deler skjermdump fra en Richard, uten å skrive hvor det er fra, men kommenterer misfornøyd:

«Så har du folk som dette:» Teksten på skermdumpen er som følger:

«Begynner å bli radikalisert, han @WasimZahid. Jeg er ikke tilhenger av kanselleringskultur, men det kommer kanskje en tid der man som lege bør vurdere hvor egnet man er til å jobbe i det norske helsevesenet. Her glorifiserer og oppfordrer han til potensielt dødelig vold. Ifølge ROE (rules of engagement) hos de aller fleste militære i utenlandsoperasjoner vil stein i slynge falle under «deadly intent» og kan besvares med skarp ild. Det er altså denne grøten Wasim velger å vasse inn i søndags kveld. Mannen som påsto han var pasifist da Russland angrep Ukraina.»

Ateist med folkemord til jul

Den anti-israelske kampanjen fra kjendislegen har pågått nesten daglig utover høsten, og etter nyttår. Til og med julaften brukte Zahid til anti-israelsk kampanje. Som muslim og ateist feirer han ikke Kristi fødselsdag:

«Det er ingen god jul i år. Jeg klarer ikke å finne gleden, vel vitende om at det foregår folkemord på Gaza. Israel fortsetter angrepene mot sivile i Palestina. Over 20.000 mennesker er drept, deriblant minst 8.000 barn», skrev legen på Instagram, med et bilde av seg selv overlappende med grusomme bilder fra Gaza. Innlegget har fått 9316 likerklikk.

Wasim Zahid har 121.000 følgere bare på Istagram. Og han har havnet i det gode selskap med rosabloggere:

VIXEN har som mål å dele ut pris til personer som er gode forbilder, best innen ulike nisjer og kategorier, og/eller er innovative og utvikler faget videre. I tillegg er det et mål å løfte frem nye og spennende talenter og sterke stemmer, skriver organisasjonen som fant det for godt å prisbelønne «Twitterlegen» sist helg.

Kjendislegen Wasim Zahid bruker ikke sjelden legerollen for å bedrive aktivisme mot Israel, landet som i høst ble utsatt for det verste angrepet mot jøder siden Holocaust. Skjermdump fra Instagram.

Det oppleves «store endringer i bransjen og spesielt rollen influensere – tidligere kalt rosabloggere, har i samfunnet i dag.

– Innholdet fra dagens influensere er langt fra overfladisk. De skaper reelle verdier for samfunnet og er opptatt av å være gode rollemodeller og forbilder for følgerne sine, som også veier tungt i juryens vurderinger, forteller jurygeneral Astrid Valen-Utvik til Vixens nettsider.

Zahid ble prisbelønnet i kategorien «Kunnskap». Som lege, men det spørs om ikke enkelte vil mene at han misbruker legerollen når aktiviteten på sosiale medier først og fremst er Israel-fiendtlig? Ikke minst siden han stiller i legefrakk i flere av innleggene han poster, både på Facebook og Instagram.

Anser seg som pakistaner

Ellers ser han på seg selv som pakistaner. Blant annet i et Facebook-innlegg fra august 2023, der han gratulerer «fellow pakistani» (mine pakistanske landsmenn) med Pakistans nasjonaldag.

I et intervju med tidsskrift for Den norske legeforening omtaler han pakistanerne som «mitt folk», samtidig som han ser frem til at det ikke lenger er nordmenn som nødvendigvis utgjør nordmennene:

– Selv har jeg ingen sterk nasjonalfølelse for noen av landene. Men jeg ser for meg – og håper – at når barna mine blir voksne og får egne barn, er begrepet «nordmann» ikke eksklusivt knyttet til en lys, blek eller blond person. Er man født og oppvokst her, har man tilhørighet her – ja, så er man nordmann.

Og videre skriver tidsskriftet:

Det å være et forbilde tar han også som et ansvar.

– Forbilder er viktige, særlig i vårt miljø, for det er få av dem. Dermed følger det med et spesielt ansvar, bekrefter han.
– Jeg føler at når jeg eksponerer meg, både i mediene og på jobben, representerer jeg ikke bare meg selv, men hele mitt folk.

Hans folk er tydeligvis ikke nordmenn, eller samer. Det spørs om ikke det heller inkluderer hele ummahen, hele den islamske verden, kanskje med araberne i Gaza i en særstilling?

Vixen-pris også til Gaza-aksjonist Kaveh Rashidi

Oppdatering 13. februar:

Vi fikk ikke med at også kjendislegen Kaveh Rashidi også vant en Vixen-pris sist helg. I kategorien «Helse». Rashidi brukte tildelingen for å reklamere for sine venner i Gaza. Det var kanskje derfor han fikk den også, selv om han ikke er så intens i sine Gaza-kampanjer på nett som kompisen Wasim Zahid. Her er hva han selv kommenterte:

«Jeg vant en Vixen Award, gitt! Tusen takk! Dessverre kunne jeg ikke møte opp i være der.
MEN – Når jeg først fikk oppmerksomheten til alle influensere i landet, mennesker med reell makt til å påvirke samfunnet og omverdenen, brukte jeg min takketale og tid på scenen til å snakke om det som betyr noe:
For hvordan kan vi snakke om helse, uten å nevne at millioner av mennesker står uten helsehjelp. Mange har ikke engang tilgang til rent vann og er sperret unna livsnødvendig, humanitær nødhjelp. Det finnes ingen flukt-mulighet, og barn drepes kontinuerlig.
Langt viktigere enn Vixen-prisene som ble utdelt er det at vi vinnere bruker stemmene til noe som betyr noe.
Støtt våpenhvile. Hev stemmen for å stanse folkemordet. Uansett historie og hvem som har skyld, så er det riktige å ta en pause fra drapene nå.»

Kjendislegene Wasim Zahid og Kaveh Rashidi er også kompiser, og var ivrige på at folk ikke måtte droppe vaksinen mot korona. Skjermdump fra Facebook.

Familien til Rashidi kom som flyktninger fra Iran i 1984, og likhet med pakistanske Zahid, så har han fått en rekke posisjoner i Norge. Han er blant annet  fast spaltist i Aftenpostens og i Tidsskrift for Den norske legeforening. Han leder podkasten Helseopplysningen med Anne Rimmen, og har hatt podkast for Dagsavisen. Han har vært programleder for TV-aksjonen i NRK, vært lege i serien Hva feiler det deg i NRK, og del av ekspertpanelet i Helsekontrollen på TV2, og var med i Koronadagbøkene på TV 2, der helsepersonell filmet seg selv da koronaviruset kom. Han var med i podkasten God Bedring fra NRK, og har deltatt i 71° Nord, og gjest i Lindmo og Nytt på nytt. For å nevne noe. Begynner populariteten å dale, så kan han jo prøve å klage på at nordmenn diskriminerer. Det bruker være en salgssuksess.

Ingen pris til Gaza-aktivist Marthe Valle

Musikeren Marthe Valle har vært blant de mest iherdige Gaza-aktivistene. Ikke bare i år, men i mange år. Blant annet var det hun og Marte Wulff som tok initiativ for at artist-boikott av Israel nylig, noe som ble fulgt opp av alt fra Åge til Mari Boine. Så hun synes meget skuffet over at ingen av Gaza-prisene tilfalt henne. Valles skuffelse er såpass fascinerende at nedenfor tar vi med hele tiraden mot showet, der hun selv hadde stilt opp:

«Et skremmende innblikk i et narsissistisk sirkus, forbrukskapitalisme og overfladiskhet», skrev Marthe Valle da hun ikke vant noen Vixen-pris. Skjermbilde fra Facebook.

«Takk for oss da, @vixen_awards. Det var et skremmende innblikk i et narsissistisk sirkus der forbrukskapitalisme og overfladiskhet lå som et tungt lokk over festsalen. Influenser-kulturen er bygget på individet i fokus, der målet er penger, følgere, og underholdning. Meg, meg, meg. Men vi lever ikke for oss selv, og vi vil aldri finne vår egen stemme i dyrkingen av oss selv badet i betrakterens blikk.

Strukturene av kapitalisme, forbruk og egenverdi målt i antall følgere, henger direkte sammen med at så mange lukker øynene for hva som foregår i resten av verden. Med jorda vår.
Hadde jeg vunnet prisen i går så skulle den vært dedikert til de eneste virkelige influenserne, nemlig journalistene i Gaza som med livet som innsats viser oss virkeligheten. De har i fire måneder og 75 år bønnfalt oss om å se det de ser, og å stå i kampen med dem. Stemmen din er viktig, ikke tro noe annet.
Og til influensere og samfunnsstemmer som holder kjeft om Palestina på plattformene sine for å beskytte sin egen kommersielle verdi: FUCK DEG! Det som skjer nå gjelder oss alle, det handler om vårt fordømte ansvar som mennesker på denne jorda. Det er nå eller aldri.»

Så vet vi det.

Vixen awards hadde vinnere også innen fagfelt som: Mote, beauty, mat, livsstil og bærekraft. Årets vinner i Sterk mening var Frida Marie Grande. Hun hadde palestinaflagget som hårsløyfe.

Kjøp «Europas underlige død»!

 

Kjøp Primo Levis «Hvis dette er et menneske» fra Document Forlag!

 

Kjøp Jean Amérys bok!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.