Finansminister Trygve Slagsvold Vedum og Skatte­utvalgets leder Ragnar Torvik. Foto: Alf Simensen / NTB.

Finanspolitisk utvalg ved NTNU-professor Ragnar Torvik kritiserer regjeringen ved finans­minister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) for samrøret og risikoen for tilkarrings­virksomhet i klima-, energi-, og nærings­politikken, men står fast på «klimamålene» og omstillingen «fra fossil til fornybar energi» – og fraråder at vannkraften bør bli billig igjen.

Det kom frem under en pressekonferanse tirsdag, der Torvik overleverte utvalgets uttalelse for 2024, og Magnus Blaker i Nettavisen festet seg ved det han kaller slakt av regjeringens politikk:

Det var sjelden kost som ble presentert tirsdag ettermiddag:

– Vi mener at det samrøret som vi observerer mellom virkemidlene på klima-, energi-, og nærings­politikk­området, det fortjener både debatt og det er en bekymring for stats­finansene. Ikke bare fordi det går ut over pengene, men også produktivitet og fremtidig verdi­skapning.

Når det kommer til statens subsidiering og aktive nærings­politikk, ga han regjeringen det glatte lag. Utvalget mener regjeringens politikk på området flyter over i hverandre, er ineffektiv og kan være direkte skadelig.

Torvik gikk også i detalj:

Spesielt er de kritisk til den svært dyre CO2-kompensasjons­ordningen som den kraft­krevende industrien får, men det var liten tvil om at havvind­eventyret til regjeringen var noe som skapte bekymring.

«Vi bør unngå at nærings­støtte fordekt som klima­politikk fortrenger mer effektiv klima­politikk», konkluderte Torvik ifølge Nettavisen.

NTNU-professoren ser selv ikke ut til å være i tvil om at det finnes noe slikt som en «effektiv klima­politikk», og Torvik, som er samfunns­økonom, setter ikke spørsmåls­tegn ved «klima­målene», men gir snarere anbefalinger om hvordan de best kan etterstrebes:

– Fremover må det skje en omstilling fra fossil til fornybar energi for at Norge skal nå sine klimamål. Da er det viktig at kraft­prisene reflekterer at kraft er en knapp ressurs for å gi insentiver til å begrense bruken av kraft.

Det betyr at slutten på den billige vann­kraften bør bli permanent, mener Torvik.

Regjeringsapparatet er tilsyne­latende helt uten rådgivere som stiller spørsmålstegn ved selve idé­grunnlaget for klima­politikken generelt, eller dens langsiktige finansielle konsekvenser spesielt.

 

Kjøp «Usikker vitenskap» av Steven E. Koonin som papirbok og som e-bok.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.