Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum reiser med Hurtigruta fra Vardø den 27. juli 2021. Foto: Berit Roald / NTB.

I mange år har Senterpartiet snakket om å skrote EØS-avtalen. Nå sier Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum at han vil endre avtalen uten å si den opp.

Vedum sier i et intervju med Klassekampen lørdag at han vil forbedre avtalene Norge har med Europa, men ikke ved å si opp EØS-avtalen før noe bedre er på plass.

Flere bedriftseiere har stått fram i ulike medier og fortalt at de er urolige over Senterpartiets politikk. Vedum mener dette bare er valgkampspill fra Høyre, og at det ikke er noe grunn til panikk.

– Bedriftseiere som er urolige kan ta det helt med ro. Slapp av, sier Sp-lederen til Klassekampen.

– Vi skal ikke sette noe i fare. Det vi vil, er å forbedre avtalene Norge har med Europa. For eksempel mener vi at Norge ikke bør knytte seg til EUs energibyrå eller vedta EUs fjerde jernbanepakke. Norge har i mange år vært altfor passiv i møte med EU, sier Vedum.

EØS-avtalen trådte i kraft i 1994 og gjør at vi er en del av det europeiske markedet, akkurat som landene som er med i EU.

– Vi skal forbedre avtalene gjennom å stille flere krav og ikke bare akseptere det som kommer fra Europa blindt.

Også i arbeidslivspolitikken mener Vedum at Norge over tid har akseptert for mye av det som kommer fra EU, og at en ny regjering må bruke handlingsrommet som ligger i å si nei til arbeidslivsreglene som EU har vedtatt.

 

 

Kjøp Halvor Foslis bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.