Det finske parlamentet. Foto: AP Photo/Lehtikuva, Mikko Stig

Finnene har gått kritisk gjennom sine bevilgninger til bistand og har kommet frem til at det nå er tid for å stramme inn.

Den finske regjeringen har derfor besluttet å suspendere utviklingssamarbeidet med fire land og samtidig redusere bistandsbudsjettet med en milliard euro.

Det er de bilaterale bistandsprogrammene i Afghanistan, Kenya, Mosambik og Myanmar som rett og slett avsluttes.

Dette ble kunngjort av ministeren for utenrikshandel og utvikling, Ville Tavio, på en pressekonferanse i slutten av forrige uke.

Han understreker at man heller vil kutte helt ut noen spesifikke land og prosjekter enn å foreta et jevnt kutt over hele linjen.  Dette skal gi mer kontroll og en mer fokusert satsning.

Samnytt melder om saken.

En milliard euro kuttes fra bistandsbudsjettet i løpet av inneværende regjeringsperiode. I tillegg planlegges en årlig reduksjon på 60 millioner euro i lånebasert finansiering.

Utenriksdepartementet har også anbefalt en reduksjon på 160 millioner euro til multilaterale samarbeidsprogrammer, inkludert dem som støttes av FN-organisasjoner, og et kutt på 130 millioner euro til humanitær bistand.

Den norske regjeringen har så langt ikke kunngjort liknende planer om noen kritisk bistandsevaluering og mulige kutt. Tvert imot har regjeringens støtteparti SV stadig stilt krav om økt bistand.

 

Støtt Document:

Gode bøker fra Document! Bestill i dag:

Kjøp «Europas underlige død» her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.