Det er uaktuelt for Frp å bli med på regjeringens hjelpepakke til Ukraina hvis det også innebærer 5 milliarder kroner ekstra i bistand til land i sør.

– Vi stiller oss fullstendig bak den hjelpen som skal gis til Ukraina. Men det er jo ikke nytt at vi er kritisk til at det skal brukes enda mer penger på ordinær bistand, sier Frp-leder Sylvi Listhaug til NTB.

Onsdag ga hun beskjed til regjeringen om hvordan Fremskrittspartiet stiller seg til den foreslåtte hjelpepakken til Ukraina.

– Vi er gjerne med på et hjelpeprogram for Ukraina, men da må enigheten omhandle det, og ikke andre ting, sier Frp-lederen.

Regjeringen ønsker å få med seg alle partiene på Stortinget på å gi 15 milliarder kroner til Ukraina i året de neste fem årene, men ønsker også i samme pakke å gi 5 milliarder kroner ekstra i bistand til land i sør.

Det vil ikke FrP godta.

– De hadde funnet ut at det var best å koble dette sammen. Og det kan ikke vi akseptere, sier Frps finanspolitiske talsperson Hans Andreas Limi.

Limi mener at bistandsdelen av hjelpepakken kun er en oppfølging av budsjettavtalen mellom SV og regjeringen, hvor de ble enige om å øke bistandsbudsjettet for 2023.

– Å øke bistanden til landene i sør har ingenting med en hjelpepakke til Ukraina å gjøre, sier Listhaug.

Bistandsorganisasjoner krever én prosent av BNI i bistand utenom Ukraina-pakken

Bistandsbudsjettet for 2023 allerede er på 44 milliarder kroner. Listhaug mener det burde være mulig å gjøre omdisponeringer innenfor denne rammen hvis regjeringen ønsker å gi mer bistand til landene i sør.

– Vi mener at bistandsbudsjettet burde vært redusert, ikke økt. Det burde være mulig å omdisponere midler innenfor det ordinære budsjettet på hele 44.000 millioner kroner, sier Listhaug.

Hun forteller at partiet gjerne stemmer for den proposisjonen i Stortinget som handler om Ukraina, men at de ikke blir med på noen helhetlig avtale som også inkluderer økt bistand til andre land.

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) forsvarer støtten til landene i sør.

– Vi har i vårt budsjettforlik med SV en sammenheng mellom de to. Det mener jeg er riktig fordi den sør-bistanden vi varsler for 2023, er en direkte konsekvens av krigen.

Han ønsket alle partiene med på hjelpepakken, men var forberedt på at noen kan komme til å stå utenfor.

– Jeg har respekt for at hvert parti må gjøre sine vurderinger. Så avventer vi det, sier Støre.


Kjøp e-boken av Kent Andersen her!

 

Kjøp «Mesteren og Margarita» her!

 

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet» her!  Du kan også kjøpe e-boken her.

 

Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir» her!  Du kan også kjøpe den som e-bok her.

 

Kjøp «Usikker vitenskap» av Steven E. Koonin som papirbok her og som ebok her!

 

Kjøp «Usikker vitenskap» av Steven E. Koonin som papirbok her og som ebok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.