Arbeidet med regjeringens varslede gigantpakke til Ukraina er nå på oppløpssiden.

Torsdag er det ventet at statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) vil snakke om den i sin redegjørelse for Stortinget om «krigen i Ukraina og dens følger», skriver Vårt Land.

Det symboltunge målet om å bruke én prosent av BNI på bistand, mener regjeringen nå å oppnå i et forslag om «et rammeverk for et større, flerårig bidrag til gjenoppbygging av og støtte til Ukraina».

Det «vil over tid utgjøre et vesentlig bidrag til å oppfylle ett-prosentmålet for bistand», heter det i avtalen.

Det får bistandsorganisasjoner til å reagere kraftig.

Generalsekretærene i Kirkens Nødhjelp og Redd Barna, mener dette ikke kan aksepteres da det vil gå utover «resten av verden».

Dette er også sentrale momenter i et «posisjonsnotat» fra den såkalte 6H-gruppen, som består av, Kirkens Nødhjelp, Redd Barna, Røde Kors, Norsk Folkehjelp, Flyktninghjelpen og Caritas Norge.

6H er navnet den uformelle gruppen bruker om seg selv. H-en står for «humanitære».

De seks store bistands­bedriftene skal samarbeide om å blakke deg

I dokumentet som 6H-gruppen har delt ut til politikerne, skjuler det seg også en implisitt kritikk og advarsel til regjeringen: Ikke bruk de ekstraordinære Ukraina-bevilgningene for å nå prosentmålet igjen.

«Fra 2024-budsjettet forventer vi at en-prosenten bevilges på normal måte og forvaltes på normal måte, av UD og Norad, og at mekanismen med de ekstraordinære bevilgningene kommer i tillegg», heter det i posisjonsnotatet.

Beregninger fra i fjor høst viste at Norge må øke bistandsbudsjettet med hele 14,6 milliarder kroner for å nå målet om å bruke én prosent av BNI på bistand i 2023.

Årsaken er at enorme gassinntekter som følge av Ukraina-krigen har økt Norges BNI dramatisk.

Birgitte Lange i Redd Barna mener gapet nå ikke bare bør tettes, men potten til bistand gjøres enda større, fordi Norge «ufrivillig har tjent utrolig mye penger på krigen i Ukraina».

– Et solid element i pakken må gå til land i sør, som blir rammet av krigen i nord, sier Dagfinn Høybråten i Kirkens Nødhjelp.

– Inflasjonen i sør har åpenbart blitt forsterket av krigen i Europa og økt matusikkerhet, sier generalsekretær Høybråten.

Både Redd Barna og Kirkens Nødhjelp understreker at de selvsagt også ønsker å støtte gjenoppbyggingen av Ukraina, men ber samtidig regjeringen skille tydelig mellom militær hjelp og humanitær hjelp når Ukraina-pakken skal presenteres.

 

Kjøp e-boken av Kent Andersen her!

 

Kjøp «Mesteren og Margarita» her!

 

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet» her!  Du kan også kjøpe e-boken her.

 

Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir» her!  Du kan også kjøpe den som e-bok her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.