Palestinske militser marsjerer i Gaza. Nå kan de få mindre bistand fra Sverige. Foto: AP Photo/Fatima Shbair

Sverige fikk nylig en ny regjering, med Sverigedemokraterna som støtteparti. Det fører til endringer fra politikken det sosialistiske styret praktiserte. Blant annet kuttes og endres bistanden, noe ikke minst palestinerne vil merke.

Sverige har lenge vært et land med sjenerøse og ukritiske bistandsbudsjetter, i likhet med den «den humanitære stormakten» Norge.

Men den borgerlige regjeringen som vant det svenske valget i høst, har lovet å kutte og omregulere i milliardflommen av bistandsmidler til all verdens omstridte, tvilsomme formål. Ikke minst har det vært et viktig punkt for støttepartiet Sverigedemokraterna.

Dette settes nå i verk, og høyt på listen av mottakere man ikke lenger vil øse ut penger til, er palestinerne.

Samnytt skriver om saken:

Regeringens och Sverigedemokraternas omläggning av det svenska biståndet, och att man överger enprocentsmålet, kommer innebära betydligt mindre pengar till vissa länder.

Ett av dessa är Palestina dit det svenska biståndet kan minska med upp till 60 procent.

I stedet for å oppretteholde det tidligere enprosentmålet, vil Sverige heretter gi en fast sum på ca. 56 milliarder svenske kroner per år (ca. 53 milliarder norske kroner) de neste tre årene.

Til sammenligning gir Norge, med ca. halvparten av Sveriges befolkning, omtrent 43 milliarder kroner i bistand hvert år.

Det vil foreløpig ikke bli foretatt de helt store kutt i svensk bistand, men en liten nedgang på 1,4 milliarder SEK i forhold til 2022. Det viktigste som skjer i år, er at den ikke økes, og at det blir en omlegging. Noen land vil få vesentlig mindre enn i dag:

Hos Sida (den svenske bistandsmyndigheten) begynner man nå å se se hvilke endringer som bør gjøres:

– Vi behöver se över de avtal som vi har och minska ner helt enkelt. Det betyder att det är avtal som kommer att behöva sägas upp och omförhandlas. Det är inte möjligt att minska ner så mycket annars, säger Marie Nordlund, ekonomichef på Sida, till DN.

Halvering

Noen mottakerland vil få merke endringene ekstra hardt, skriver Samnytt:

Flera länder kommer få se sina svenska bistånd minska rejält. Ett av dessa är Palestina dit pengarna beräknas minska mellan 40 och 60 procent. Även pengarna till FN krymper.

Nettopp palestinerne har vært blant de mottakerne Sverige tidligere har vært ekstra rause overfor, på temmelig ukritisk vis, som Samnytt har omtalt her:

Svenskt bistånd bidrar till palestinska terroristlöner – Ann Linde (S) kallar det ”socialbidrag”

Den svenske regjeringen vil også kutte dramatisk på overføringer til informasjon og kommunikasjon omkring bistanden, noe som vil ramme enkelte såkalte NGO-er ganske hardt:

Ytterligare en konsekvens blir att anslagen till information och kommunikation minskar med omkring 80 procent, vilket innebär mindre pengar till informationsverksamheten hos exempelvis Röda korset och Svenska Afghanistankommittén.

Fra Støre-regjeringens side er det ikke snakk om noen reduksjon i norske bistandsbudsjetter. Tvert imot ligger det inne en økning på noe under 10 prosent i de rødgrønnes budsjett for 2023.

Les også: 

Bistandens humanitære dilemma

Bestill fra Document forlag:

Kjøp Prosessen mot Israel fra Document Forlag!

Kjøp e-boken av Kent Andersen her!

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet» her!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.