Tyrkias president Recep Tayyip Erdoğan har i lang tid vært tydelig på sin støtte til Palestina, og han har blant annet kalt Israel for «en terrorstat». Etter Hamas terroraksjoner 7. oktober har presidentens angrep på Israel blitt enda sterkere, og i en tale onsdag fremmet Erdoğan nok en gang anklager mot Israel og dets statsminister Benjamin Netanyahu.

Den tyrkiske presidenten gikk så langt som å sidestille Israels behandling av palestinere med måten nazistene behandlet jøder under andre verdenskrig, og sammenlignet den israelske statsministeren med Adolf Hitler.

– De pleide å snakke stygt om Hitler. Hvordan er du forskjellig fra Hitler? De vil få oss til å savne Hitler. Er det Netanyahu gjør mindre alvorlig enn det Hitler gjorde? Det er det ikke, sa den tyrkiske presidenten, ifølge Reuters.

Netanyahu svarte på Erdoğans uttalelse gjennom et innlegg på X:

«Erdoğan, som begår folkemord mot kurderne og som har verdensrekord for å fengsle journalister som motsetter seg hans styre, er den siste personen som kan forkynne moral for oss.

IDF, som er den mest moralske hæren i verden, kjemper for å eliminere den mest avskyelige og grusomme terrororganisasjonen i verden, Hamas-ISIS,  som har begått forbrytelser mot menneskeheten, og som Erdoğan har rost og hvis ledere han er vert for.»

I november kunngjorde Erdoğan at Tyrkia ville kutte båndene til Israel, og han har også krevd at Netanyahu skal tiltales for krigsforbrytelser på grunn av bombingene i Gaza. Under onsdagens tale gikk Erdogan enda lenger, og sa at ethvert vestlig land som støtter Israels kamp mot Hamas bør anses skyldig i folkemord.

Israel besluttet allerede i oktober å trekke sine diplomater fra Tyrkia og oppfordre israelske statsborgere til å forlate landet, med henvisning til sikkerhetsmessige årsaker. Tyrkia har, til tross for Hamas sine angrep på israelske sivile 7. oktober, nektet å kalle Hamas en terrororganisasjon.

Kjøp Jean Amérys bok her

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.