Hva ville skje hvis vi faktisk bare stoppet oljen i morgen, og klarte oss uten ressurser som verden er helt avhengig av? Svaret: mest sannsynlig vil seks milliarder mennesker dø innen et år.

Dette skriver Neil Record i The Telegraph. Så det er mulig at klimapøblene i grupper som Just Stop Oil tror deres intensjoner er gode. Men de ber om tidenes massedrap av mennesker.

Hvis man antar at man stanser alle typer fossil energi, så vil både olje, gass og kull forsvinne. Da vil gasslagrene i land som Storbritannia være tomme i løpet av 10-15 dager, og opp mot 75 prosent av britene ville ikke kunne varme opp boligene sine.

De vil ikke ha tilgang på varmt vann, og middag kan man i stor grad glemme. Fornybar energi vil levere litt, til noen få, i utvalgte perioder.

Strømbrudd vil bli dagligdags og kan etter hvert bli permanent. Dessuten bruker også vindturbiner olje, og å produsere nye blir selvsagt umulig (uten at dette hadde hjulpet så mye).

Uten elektrisitet vil mobiler, TV, PCer og alt annet elektronisk utstyr slutte å virke. Alle biler vil bli stående. Sykehus må stenge ettersom generatorene har tømt sine lagre av diesel.

Uten transport vil ikke maten komme til de britiske øyer, og hvis noe mat ankommer med seilbåt vil det bli vanskelig å transportere maten til andre steder i landet.

I praksis vil dette bety at britene rammes av en massiv sultkatastrofe etter 3-4 uker, og man kan ikke forvente hjelp fra andre land, som i dette tenkte tilfellet opplever akkurat den samme krisen.

Noen få selvforsynte områder vil dog overleve.

Only isolated rural communities, agriculturally self-sufficient, would be relatively unaffected. So no international rescue mission.

Noen uker senere vil hele verden oppleve en sultkatastrofe. Resultatet vil trolig bli ekstrem vold i kamp om maten, en global og desperat verdenskrig.

Sykdommer vil spres i massiv skala, og ingen sykehus kan hjelpe de som blir syke. Medisiner vil forsvinne kjapt, og kolera, dysenteri og andre sykdommer fra Victoria-tiden vil gjenoppstå.

Etter tre måneder vil trolig halve verdens befolkning allerede være døde, anslår Record. Først dør de urbane klasser, siden alle former for status og valuta mister sin verdi i en slik krise.

Interessant nok vil derfor aktivistene i Just Stop Oil være blant de som dør først. De ber om et massedrap som vil utrydde folk som dem selv først!

Foto: Just Stop Oil

Derfor vil byene kjapt miste tilgang til mat, varme, vann og andre livsnødvendigheter. De lovløse vil forsøke å redde seg selv ved hjelp av brutal vold.

De overlevende vil stort sett befinne seg i rurale strøk og forsøke å produsere nok mat til sine nærmeste. Men de vil også være utsatt for ekstrem risiko, og uten våpen er de sjanseløse.

Klimamobben fremstår som en ekkel kult fra øvre middelklasse

Etter et år vil trolig minst to milliarder flere mennesker være døde. Igjen på jordens overflate vil vi da finne 2 milliarder mennesker, med lite tilgang på mat og i en verden uten annen lov enn den sterkestes rett.

Markedsøkonomien er selvsagt umulig i en slik situasjon.

Competition for scarce resources, so elegantly solved by the invention of markets and prices, would be replaced by murder and mayhem.

Midlene for å reversere eksperimentet ville vært borte, og fremtiden til menneskene på planeten ville være like usikker som til enhver tid i menneskehetens historie.

Kultur, utdanning og kunnskap om hvordan man overlever; alt som bygger en sivilisasjon vil være borte.

I have summarised what is a nightmarish scenario. But everything I claim is well supported by fact.

Neil Record ber idiotene i Just Stop Oil om å lese boka How The World Really Works av Vaclav Smil. Jeg merker meg dog at boken, som jeg ikke har lest, anbefales av Bill Gates. Men Records poenger er allikevel gode.

Verden brukte tohundre år på å bygge opp en infrastruktur basert på fossil energi. Med tilgang til stabil, billig energi ble først Vesten rikere enn noensinne, så fulgte andre deler av verden etter.

Her holder det med å nevne India og Kina, som med sine 2,8 milliarder innbyggere tilsvarer rundt 35 prosent av befolkningen i verden.

Here’s my question: do the nice, well-meaning people of Just Stop Oil understand how the world works, or not?

Å omtale Just Stop Oil som «hyggelige, velmenende mennesker» er nok sarkastisk ment. For hvis disse klimapsykopatene forstår hvordan verden virker, så er de nihilister som drømmer om å utrydde nesten alle mennesker på planeten.

Hvis de derimot ikke forstår hvordan verden fungerer er det kanskje på tide at de lar folk som har kunnskap, og forsøker å få verden til å fungere, få være i fred. En enkel metode er å slutte med ekstreme aksjoner og idiotisk opptreden som bare forstyrrer og ødelegger.

Selvsagt er det ikke utenkelig at man en gang i fremtiden finner en annen og bedre energikilde enn olje, gass og kull. Men der er vi ikke i dag. Og selv om historien er full av nyskapninger som har forbedret livene til menneskeheten, så er forfallet i dagens universiteter i Vesten så stort at det kan ødelegge muligheten for tekniske revolusjoner.

De som hater fossil energi burde finne opp et nytt slagord, mener Record.

But I suppose the slogan, “Stop oil when the technological and economic conditions allow it, consistent with an improvement in human wellbeing and that of the planet” is not such a catchy phrase.

Kjøp «Usikker vitenskap» av Steven E. Koonin som papirbok og som ebok.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.