Den europeiske journalistføderasjonen (EFJ) er svært krasse i en nylig uttalelse rettet mot syv europeiske land, som ønsker å overvåke journalister på grunn av «nasjonal sikkerhet».

Blant disse syv landene finner vi både Sverige og Finland, i tillegg til Frankrike, Italia, Hellas, Kypros og Malta.

Forhandlingene skal skje i morgen, skriver Journalisten.

Investigate Europe, Disclose og Follow The Money har nylig dokumentert at myndighetene i flere land nå presser på for å tillate å bruke spionvareprogram rettet mot journalister, dersom det er snakk om «nasjonal sikkerhet», skriver EFJ.

De syv landene ønsker et unntak fra loven som forhindrer myndigheter fra å overvåke journalister ved hjelp av spionvareprogrammer. Dette vil utgjøre en åpenbar trussel mot pressefriheten, mener EFJ.

– Vi er dypt sjokkert over kravene fra disse syv landene, som strider mot europeiske juridiske standarder for pressefrihet slik det er etablert i rettspraksis til Den europeiske menneskerettighetsdomstolen, sier EFJ-president Maja Sever på egne nettsider.

EFJ ber Europaparlamentet og EU-kommisjonen om å avvise den illiberale anmodningen, som Sever mener ikke bare truer beskyttelsen av journalistiske kilder, men demokratiet i seg selv.

Kjøp «Hvordan myndighetene bløffet oss» av Robert Malone her!»

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.