Det lå i kortene, men nå er vedtaket gjort på landsmøtet: Fellesforbundet er et av LOs mektigste forbund med sine 170.000 medlemmer, og nå sier de klart nei til Acer. Fellesforbundet krever at Norge går ut av Acer og EUs energiunion. Et samlet Fellesforbund krever at strøm skal være et konkurransefortrinn for norsk industri.

Atle Tranøy har vært en av de sentrale delegatene i det som har framstått som en sterk kraftopposisjon under landsmøtet. Han sier nå at Fellesforbundet har signalisert veldig tydelig at «krafta er vår, og at den skal være under nasjonal styring», slik alle vettuge mennesker mener. Det kom til kampvotering på landsmøtet om både Acer og utenlandskabler, og i begge sakene gikk forbundsledelsen på solide nederlag.

– Vi må sikre nasjonal kontroll over flyten i kablene. Det betyr ikke at vi ikke skal ha kraftutveksling og eksport av kraft når det er overskudd. Derimot betyr det at vi sikrer bedre kontroll, sa Atle Tranøy.

I følge FriFagbevegelse stemte 351 delegater for for at forbundet skal gå ut av Acer, mens 121 stemte for en mer forbeholden formulering om at «Acers rolle som koordineringsprogram for drøfting av energispørsmål og i utveksling av informasjon mellom land er viktig for Norge som energinasjon»

– Dette er et oppgjør med den markedsbaserte kraftpolitikken. Det er en svært tydelig marsjordre til ledelsen sier Tranøy til FriFagbevegelse.

En rekke viktige og fornuftige vedtak for arbeiderklassen og næringslivet.

Forbundets nestleder Kine Asper Vistnes fikk dermed ikke medhold i at alle de tiltakene Fellesforbundet ønsker på strøm, kan gjennomføres innenfor rammen av Acer. I stedet fikk kraftopposisjonen med seg et like stort flertall på å gå inn for å reforhandle avtalene om kraftkabler til utlandet for å redusere prissmitten. I tillegg gjorde Fellesforbundet disse viktige vedtakene for å sikre fremtiden:

• Strøm skal være en strategisk samfunnsressurs under demokratisk kontroll.

• Prisdannelsen i kraftsystemet må settes med basis i produksjonskostnadene, ikke slik dagens børsdrevne marked fungerer, der prisen styres av høyeste budgiver i Europa.

• Strøm er en strategisk innsatsfaktor for industrien og et grunnleggende gode for husholdningene.

• Forbundet skal gå inn for et toprissystem til husholdningene, som skjermer et nødvendig forbruk.

• Det vil komme krav om å opprette et statlig strømselskap som skal sikre både privatkunder og bedrifter levelige strømpriser.

• Forbundet sier nei til kryptovaluta og ja til å bruke strøm på samfunnsnyttig datalagring.

Forbundet slår også fast at eierskap til vindressurser må sikres på lik linje med eierskap til andre energiressurser som vann og petroleum. Videre slår landsmøtet fast at når strømnettet skal utvikles, må eksisterende bedrifter ha forrang.

En skikkelig kilevink til EUs elitelag i Norge

Fra sidelinjen er det svært oppløftende og se at arbeidsfolk i fagforeningene har fått nok av elitens teoretiske fremtidsvisjoner i samarbeid med grådige kapitalkrefter og klimaparasitter. Vedtakene på årets landsmøte er kort og godt et skikkelig trøkk i trynet på Arbeiderpartiets ledelse og deres medløpere i LO-toppen:

I mai klarte denne eliteklubben å slå ned et farlig kraftopprør på Arbeiderpartiets landsmøte. Nå har de fått et enda større problem, som blir svært vanskelig å håndtere overfor deres litt for nære venner i kraftindustrien og det korrumperte EU-systemet. Forbundsleder Jørn Eggum avsluttet imidlertid landsmøtet med å love at vedtakene vil bli fulgt opp, men understreket at det vil bli «krevende».

– Forbundet har ikke bare sagt nei til Acer, men også EUs 4. energimarkedspakke. Får vi med oss Arbeiderpartiet på dette, vil det ikke bare kunne berge regjeringen ettersom Senterpartiet har sagt nei til pakken. Det kan også føre til at dagens vedtak blir oppfylt, sa Eggum.

Problemet han står overfor er imidlertid dette: ACER og dagens kraftpolitikk som både Solberg og Støre står bak, er en gigantisk multi-milliard melking av penger fra norske forbrukere og næringsliv.  Og de utallige milliardene har hverken kraftprofitørene, klimaprasittene, vindkraftindustrien eller EU-systemet tenkt å gi slipp på frivillig.

Milliarder er mye mer verd enn å holde ord, så medlemmene i Fellesforbundet bør nok følge nøye med, og forvente treneringer, unnvikelsesmanøvre, bakromstaktikk, tåkeprat, uthaling og pulverisering av både vedtak og resultater.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.