George Soros’ stiftelser og NGOer legger rundt om i verden ned kontorer og forbereder seg på å kutte mer enn 40 prosent av staben.

Halvt dusin kontorer forsvinner i Afrika

Ifølge e-poster som er kommet Bloomberg for øye, mottok ansatte i Open Society Foundations’ (OSF) Afrika i forrige uke brev som beskrev prosessen videre. Det handler om nedleggelse av et halvt dusin kontorer i Afrika i tillegg til Baltimore og Barcelona.   

– Efterat styret i juni besluttet å redusere staben med mer enn førti prosent, må vi nødvendigvis redusere både vår bemanning og fotavtrykk, skriver Binaifer Nowrojee, OSFs visepresident for programmer, i en e-post.

Ventet med informasjon 

Organisasjonen deler hvert år ut mer enn én milliard dollar, herunder mer enn hundre millioner dollar i Afrika.

– Jeg er lei meg for at det har utviklet seg på denne måten. Det var åpenbart ikke  forventet av noen av oss, og jeg er også veldig lei meg for at jeg ikke tidligere hadde informasjon om dette, het det i en e-post til de ansatte.

Sier opp de fleste i Europa

OSF planlegger betydelig reduksjon av arbeidet i Europa og regner med å si opp de fleste ansatte på kontinentet. Nedleggelsen av kontorene i Barcelona og Baltimore ble kunngjort tidligere iår, mens Afrika-kontorene «har variert i ulike stadier mellom nedleggelse og sammenslåing til én regional enhet siden 2021», ifølge OSF. Mange av kontorene skal legges ned innen utgangen av 2023.

E-postene til de ansatte kom efterat det i juli kom frem at OSF hadde fjernet mer enn et dusin kontorer i Afrika og Asia fra en liste på sin hjemmeside.

Soros’ sønn

De strategiske endringene faller sammen med at Georges sønn Alex, kunngjorde at styret i slutten av juni vedtok en ny driftsmodell efterat han tok over som OSFs styreleder i desember. Mottagere av tilskudd i Europa sier OSF ikke har kommunisert strategiendringen direkte til dem, noe som bidrar til en følelse av vantro.

Det er foreslått å kutte bemanningen med åtti prosent i Berlin, seksti prosent i Brussel og et uavklaret antall i London, opplyser ansatte på betingelse av anonymitet eftersom de frykter konsekvenser av å uttale seg med pressen.

 

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet»!  Du kan også kjøpe den som e-bok.


Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.