Prisene på mat og alkoholfrie drikkevarer økte med 3,2 prosent i juli, viser tall fra SSB. Det er den sterkeste månedsveksten så langt i år. På et år har prisene steget med 8,9 prosent, og maten er 9,2 prosent dyrere.

Dette kommer på toppen av rekordhøye 7,6 prosents stigning fra juni til juli i fjor, skriver Stavanger Aftenblad. Matprisene steg med 13,7 prosent årlig i forrige måned. Dette betyr at matvareprisene har steget med 17,3 prosent på tretten måneder.

– Matvareprisene hadde en historisk høy månedsendring fra juni til juli i fjor. Vi har ikke målt en tilsvarende høy vekst i prisene fra juni til juli i år, noe som gjør at tolvmånedersveksten for matvareprisene faller i juli, sier seksjonssjef Espen Kristiansen i SSB.

Prisen på kjøtt, melk, ost og egg trekker opp indeksen. Ifølge Jarle Hammerstad, eder for bransjepolitikk i Virke, var prisveksten i juli lavere enn forventet.

– Det skyldes særlig den harde konkurransen mellom dagligvarekjedene, sier han i en pressemelding.

Kaffe, te, kakao og grønnsaker hadde lavest vekst. Men dette er en mager trøst: I juni var frukt- og grønnsaksprisene 18 og 18,4 prosent høyere enn året før.

Totalt er det skrekkelige tall hvis man ser 2023 under ett.

Hittil i år har fruktprisene steget 24,5 prosent mens grønnsaksprisene er 18 prosent høyere.

Kjøp «Usikker vitenskap» av Steven E. Koonin som papirbok og som e-bok.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.