Vindturbiner i Nordsjøen sett fra stranden i Hartlepool i Nord-England. Foto: Frank Augstein / AP / NTB.

Det var en kalddusj for havvind­bransjen da det svenske energi­selskapet Vattenfall i juli kunngjorde at det la et havvind­prosjekt i britisk sektor av Nordsjøen på is fordi det i henhold til kunngjøringen ville blitt 40 prosent dyrere enn planlagt. Med den avtalte fastprisen på strømmen ville ikke prosjektet lønne seg.

Kunngjøringen bagatelliserte i virkeligheten den reelle kostnads­økningen, skriver Daniel Wetzel i Die Welt. Håpet om billig grønn energi svinner, mener den tyske avisens økonomi­redaktør.

Problemet er den kraftige økningen i bygge­kostnadene, som også setter Tysklands Energiewende i fare, fastslår Wetzel.

Også i tysk sektor av Nordsjøen kan vindpark­prosjekter til en verdi av flere milliarder gå overende finansielt. For Vattenfall-sjef Anna Borg har nedtonet kostnads­problemet. Prisen på stål og spesial­metaller har ikke økt med 40 prosent, men med 80 prosent.

Problemene tar ikke slutt med dét:

De internasjonalt etter­spurte spesial­skipene som brukes til å hamre de enorme tårnene ned i havbunnen, tar seg nå 60 prosent mer betalt enn for tre år siden. Inter­nasjonalt har det utviklet seg en pris­drivende konkurranse om produksjons­kapasitet for turbiner, rotor­blader og tårn.

I tillegg er låne­kostnadene økt. Dette er en perfekt storm for bransjen, mener Wetzel.

I bransjen er det knapt noen som lenger tror at selskapene kan finansiere sine utgifter ved å selge strøm. En offshore-vind­turbin pleide å koste rundt én million euro pr. megawatt. I dag er det snarere tre millioner.

Dette kan bety slutten på drømmene om en hydrogen­industri og en snarlig slutt på bruk av kull i Tyskland, konkluderer Die Welts økonomi­redaktør.

 

Kjøp «Et varslet energisjokk»!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.