En polititjenesteperson får AstraZeneca-vaksinen mot koronavirus i et vaksinasjons­senter i Mainz i Tyskland 25. februar 2021. Foto: Andreas Arnold / DPA via AP / NTB.

Årsaken til at Tyskland midlertidig stanset bruken av AstraZeneca-vaksiner, var sju observasjoner av blodpropp i hjernen blant vaksinerte, sier Klaus Cichutek, som er sjef for den tyske legemiddelmyndigheten Paul-Ehrlich-Institut, i et intervju med Die Welt.

Det var spesielt kombinasjonen av blodpropp i hjernen, blødning og lavt antall blodplater som fikk alarmen til å gå, fordi denne tilstanden er sjelden. I Tyskland er det altså tale om sju tilfeller – herunder tre fatale – pr. 1,6 millioner vaksinerte, mens Storbritannia har rapportert om tre tilsvarende tilfeller etter 11 millioner vaksinerte.

Den normale forekomsten av denne helt spesielle tilstanden er mellom to og fem tilfeller pr. 1 million mennesker pr. år, skriver Corriere della Sera.

Med tanke på vaksineringens omfang og tiden vaksinen har vært gitt, er altså tallene fra Storbritannia innenfor normalområdet, mens tallene fra Tyskland ikke er det.

Man har dermed å gjøre med en uhyre sjelden tilstand som er observert klart hyppigere enn normalt i Tyskland etter AstraZeneca-vaksinen, men som fremdeles er veldig sjelden.

En svært lav andel av alle blodpropper som inntreffer både hos vaksinerte og uvaksinerte, sammenfaller med den observerte tilstanden. Det er således tvilsomt om en isolert sett økt risiko for denne uvanlige tilstanden tilsier en målbart økt risiko for blodpropp generelt.

 

 

Kjøp Ruud Koopmans’ bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.